Žetva strnih žita na području opštine Šamac počela je dvadesetak dana ranije u odnosu na prethodne godine zbog povoljnih vremenskih uslova, do sada je požnjeveno 90 odsto površina, a prinosi su dobri i kreću se od pet do sedam tona po hektaru, izjavio je Srni samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Velibor Đokić.

On je rekao da će do kraja sedmice biti požnjeveno preostalih 10 odsto površina.

„Kvalitet zrna je dobar, osim stočnih sorti koje imaju niži sadržaj proteina. Zbog klimatskih promjena i visokih troškova proizvodnje, ključni faktor u proizvodnji je izbor kvalitetnog sjemena, odnosno treba koristiti nove sorte“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da poljoprivredni proizvođači koji su izvršili potrebne agrotehničke i hemijske mjere mogu očekivati dobar prinos, osim na pojedinačnim parcelama gdje je došlo do polijeganja usjeva usljed oluje i grada.

„Još nije zvanično utvrđena otkupna cijena pšenice, ali pojedini otkupljivači, odnosno mlinovi vrše otkup po cijeni od 0,36 KM po kilogramu, što je izuzetno niska cijena i sa njom proizvođači ne mogu pokriti svoje troškove“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da na području opštine Šamac zasijano oko 2.900 hektara pšenice, oko 390 hektara ječma, zobi oko 40 hektara i tritikalea oko 110 hektara, odnosno ukupno 3.440 hektara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име