Opština Šamac izdvojila u ovoj godini 98.000 KM za rad lokalne Boračke organizacije, izjavila je načelnik opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Šamac Nataša Marinković.

Marinkovićeva je istakla da je ove godine iznos za funkcionisanje Boračke organizacije i pomoć boračkim kategorijama iz opštinskog budžeta veći za 30.000 KM u odnosu na 2023. godinu, a cilj je da se u narednom periodu poveća u skladu sa mogućnostima.

Ona je navela da je taj iznos predviđen za plate, parastose u organizaciji 19 mjesnih boračkih organizacija, kapitalne projekte, poput sanacije spomen-obilježja, za obilježavanje značajnih jubileja, podjelu božićnica, Fond solidarnosti.

Prema njenim riječima, osim toga, iz budžeta se izdvaja 57.000 KM za isplatu boračkoj populaciji na osnovu opštinske odluke o proširenim pravima.

Ona je novinarima rekla da je 35.000 KM planirano za isplatu jednokratne novčane pomoći za liječenje članova porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida i 10.000 KM za troškove liječenja teško oboljelih demobilisanih boraca.

Opština Šamac je, kako je navela, i ove godine obezbijedila je sredstva za banjsku rehabilitaciju boračkih kategorija, uključujući demobilisane borce.

Prema njenim riječima, Odjeljenje za opštu upravu je i ove kao i prethodnih precizno sprovodilo sve zakonske i podzakonske akte kojima su regulisana prava boračkih kategorija.

„U saradnji sa resornim ministarstvom, boračke kategorije su na taj način ostvarivale prava na novčana primanja u oblasti porodične i lične invalidnine, pravo na borački dodatak, kojim su ove godine 2.203 borca ostvarila pravo“, navela je Marinkovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име