U šamačkoj mjesnoj zajednici Lugovi danas je služen parastos za 24 poginula borca Vojske Republike Srpske i šest civilnih žrtava rata iz Srnica i drugih mjesta širom BiH čije porodice danas žive u Lugovima.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović izjavio je da su se danas poklonili sjenima junaka koji su najzaslužniji što je srpski živalj ostao na ovim prostorima.

On je rekao da tu žrtvu najbolje razumiju mještani Lugova koji su tokom 1992. godine i ratnih dešavanja morali da napuste svoja vjekovna ognjišta i da se nasele u ovu šamačku mjesnu zajednicu.

„Treba razvijati kulturu sjećanja na ove žrtve. Svi moramo da njegujemo i prenosimo sjećanja na mlađe generacije kako nam se ne bi ponovila ova istorija i egzodus srpskog naroda“, poručio je Varadinović.

Mitrović Stevo, otac poginulog borca Mitra, rekao je da je sa suprugom, sinom i dvije kćerke izbjegao iz Srnica kod Gradačca, a da su svoje mjesto pod suncem našli u šamačkoj opštini Lugovi.

„Izgubio sam sina Mitra 12. septembra 1992 godine, poginuo je na ratištu kod Pelagićeva. Srce mi i danas krvari. Ovaj dan mi mnogo znači, što mogu da se poklonim sjenima boraca, svog sina i svih. Hvala svima koji poštuju njihove žrtve i našu bol“, rekao je Mitrović.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Radovan Zoranović rekao je da je sjećanje na poginule saborace stalna obaveza, da se ne zaboravi njihovo djelo i da se čuva kao svetinja Republika Srpska za koju su se borili.

Nakon parastosa kod spomen-ploče postavljene na Crkvi Svetog Sisoja, porodice poginulih boraca, boračke organizacije, opštine Šamac položili su vijenci.

Parastosu u Lugovima prisustvovao je i načelnik opštine Đorđe Milićević i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Nataša Marinković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име