ШАМАЦ, 17.НОВЕМБРА /СРНА/ - Сједница Скупштине општине Шамац.

Skupština opštine Šamac usvojila je rekordan Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 14.985.000 KM, od čega su dva miliona KM kreditna sredstva, predviđena isključivo za kapitalne projekte.

Načelnik Đorđe Milićević izjavio je novinarima da je za socijalna davanja predviđeno oko 1.980.000 KM, a istovremeno je značajna i kapitalna komponenta Nacrta budžeta koja je, uz kreditna sredstva, vrijedna oko tri miliona KM.

Milićević je istakao da su ovim nacrtom predviđena veća izdvajanja i za stipendiranje studenata, za penzionere i socijalno ugroženo stanovništvo, te pozvao sve građane i nevladine organizacije da aktivno učestvuju i u elektronskoj, ali i u javnim raspravama 27. i 28. novembra u mjesnim zajednicama Obudovac i Šamac.

„Vidjećemo kroz javne rasprave da dođemo do konačnice prijedloga budžeta, koji bi trebalo da usvojimo na sjednici 15. decembra“, rekao je Milićević.

Predsjednik lokalnog parlamenta Simo Varadinović naveo je da je danas, između ostalih, razmatrana i informacija o stanju i položaju penzionera na ovom podrčuju u tekućoj godini.

„Prema podacima lokalnog Udruženja penzionera, lani su u Šamcu bila 2.444 penzionera sa prosječnom penzijom od 430 KM. Odlučili smo da za 2024. godinu predvidimo 12.000 KM kao podršku njima“, rekao je Varadinović.

Varadinović je naveo da opština Šamac ulazi u završnu fazu Strategije za osobe treće dobi na ovom području za period 2023-2029. godine.

„Nadam se da ćemo na decembarskoj Skupštini imati i taj dokument i biti prva opština u Republici Srpskoj koja je usvojila jedan ovakav strateški dokument“, rekao je Varadinović.

Direktor lokalnog Centra za socijalni rad Anka Tutnjević istakla je da su odbornici usvojili odluku o proširenim pravima i uslugama iz oblasti socijalne zaštite, koja sadrži pravo na stambeno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe, zaštitu učeničkog standarda, jednokratnu pomoć u naturi korisnicima stalnih novčanih pomoći, naknadu za troškove sahrane socijalno ugroženih lica.

„Odluka sadrži i usluge socijalnog i stručnog rada licima sa poteškoćama u razvoju, pravo na usluge njegovatelja po projektu `Zdravlje i starenje` koju realizuje opštinski Crveni krst, a odnosi se na stara i nemoćna lica sa poteškoćama u razvoju“, navela je Tutnjevićeva.

Tutnjevićeva je napomenula da će ovim licima biti sufinansirana i naknada za komunalne usluge, a odluka stupa na snagu 1. januara, kada počinje i primjena, ali se ne zna tačan iznos jer nemaju tačan broj korisnika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име