Na području opštine Šamac planirano je da ozimim kulturama u narednom periodu bude zasijano 3.440 hektara, a od toga najviše pšenice i to 2.900 hektara pšenice, rekao je samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Velibor Đokić.

Planirano je da bude zasijano 390 hektara ječma, 110 hektara tritikalea i 40 hektara žitarice ovas.

Đokić je rekao da zbog natprosječno visoke temperature vazduha u septembru i oktobru kasni sjetva pšenice i ostalih ozimih kultura u Posavini.

„Sjetva pšenice prema optimalnim rokovima je trebala da bude završena do kraja oktobra, međutim zbog nedostatka vlage u zemljištu sjetva pomjerena je za novembar. Optimalan rok je veoma važan kod sjetve ozimih kultura da ne bi došlo do anomalija u rastu i razvoju u početnim fazama“, naglašava Đokić.

On je pojasnio da kod kasnih rokova sjetve treba sijati sorte tolerantne na rok sjetve i povećati količinu sjemena po jedinici površine.

„Ove godine će proizvodnja pšenice biti otprilike kao i na prošlogodišnjem nivou. Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni otkupnom cijenom ovogodišnje pšenice od 30 feninga po kilogramu, jer su sjemenska pšenica i mineralno đubrivo preskupi da bi ova otkupna cijena bila isplativa“, kaže Đokić.

On ističe da je uljana repica zasijana u septembru na 60 hektara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име