OPASNO PO ZDRAVLJE Naglo pogoršanje kvaliteta vazduha u 3 grada u BiH (foto)

Datum:

Share post:

Naglo pogoršanje kvaliteta vazduh u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu

Nakon nekoliko dana kvalitetnog zraka tokom noći i jutros u Sarajevu je došlo do naglog pogoršanja situacije i vazduh je jutros nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta izmjeren u 7 sati iznosio je 164.

Upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

TESTNA REKLAMA

Prema mjerenjima u ostalim  gradovima Bosne i Hercegovine vazduh je nezdrav za osjetljive grupe na području Lukavac i Tuzle gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 150 i 127, prenosi Dnevni Avaz.

U takvim uvjetima upozorava se da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Vazduh je jutros umjereno zagađen na području Banje Luke i Srebrenice u kojima je indeks kvaliteta zraka u 7 časova iznosio 93 i 85. U takvim uslovima sa kvalitetom zraka neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje vazduha. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kako navode iz Eko akcije, koja prikuplja podatke, sa brojnih mjernih stanica zbog kvarova ili problema u prenosu podataka jutros nema informacija u vezi sa kvalitetom vazduha.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Do kraja decembra preventivna kampanja za mirne i bezbjedne praznike – Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije instrument (foto)

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske počinje danas preventivnu kampanju “Slavi odgovorno” čiji je cilj upoznavanje građana o...

”Od Baha do Sevdaha” – koncert Siniše Pajića u Bijeljini (foto)

Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ organizuje koncert Siniše Pajića pod nazivom ”Od Baha do Sevdaha” 6. decembra 2022....

Dragan Marinković Maca: „Da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, vječno pitanje…“ (video)

Dragan Marinković Maca, poznati srpski glumac i reditelj, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini u emisiji "Razgovor...

Koncert Dženana Lončarevića na otvaranju Brčko City Parka

Najveći retail park u Bosni i Hercegovini, otvara se 8.12.2022. godine. Na preko 28 000 kvadrata, sa 450...