Opasna bolest svinja sve bliža BiH

Datum:

Share post:

I dok je Srbija kompletnu veterinarsku službu duž granice sa Mađarskom i prema Rumuniji stavila u visoki stepen pripravnosti zbog bojazni od širenja afričke kuge svinja, vlasti u BiH, prema riječima Saše Boškovića, predsjednika Veterinarske komore RS, nisu uradile nijedan konkretan potez u smislu bilo kakvih preventivnih aktivnosti na ovom polju.

 

S druge strane, u Kancelariji za veterinarstvo BiH, tvrde da su obavijestili entitetska ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Odjel za poljoprivredu Brčko distrikta BiH o situaciji u Evropi i regionu, te da su zatražili da ova ministarstva obavijeste sve veterinarske organizacije da preduzmu sve preventivne mjere kada je u pitanju ova bolest.

"Mi više nismo u poziciji da kažemo 'hoće li se afrička kuga svinja pojaviti kod nas', nego samo možemo da kažemo 'kada će se ova bolest pojaviti kod nas'. Onog momenta kada se afrička kuga svinja dijagnostikuje u Srbiji, veoma brzo će biti dijagnostikovana i kod nas. Mi imamo jako porozne granice i nema kontrole domaćih, a kamoli divljih životinja i domaće životinje se prebacuju nelegalno preko rijeka, graničnih prelaza itd.", upozorio je Bošković za "Nezavisne".

TESTNA REKLAMA

On je dodao da je prema posljednim informacijama iz prve ruke sa sastanka na Veterinarskom fakultetu u Beogradu rečeno da je  ova opasna bolest dijagnostikovana duž cijele granice Srbije sa Mađarskom i Rumunijom.

Naglasio je da BiH i RS nisu napravile niti korak po pitanju bilo kakvih preventivnih aktivnosti, te da nije održan niti jedan sastanak sa veterinarskom službom, niti sa veterinarskim komorama.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH su za "Nezavisne" kazali da je u cilju sprečavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH od 2011. godine na snazi Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljaka u BiH.

"Ova zabrana se redovno dopunjava i  uputstvima za pojedine zemlje i regije u zavisnosti od epidemiološke situacije", naveli su u Kancelariji.

Istakli su da je preko navedenih nadležnih ministarstava Kancelarija zatražila da se obavijeste sve veterinarske organizacije, ovlaštene dijagnostičke laboratorije, vlasnici farmi svinja i korisnici lovišta o povećanom riziku za pojavu afričke svinjske kuge u BiH, kao i da  poduzmu preventivne mjere i mjere biosigurnosti u cilju ranog otkrivanja ove bolesti.

 "Imajući u vidu načine prenosa bolesti, te da ova bolest predstavlja regionalni problem, Kancelarija ima redovnu komunikaciju sa veterinarskim upravama susjednih država i prati odluke Evropske komisije u cilju blagovremene razmjene informacija, a u komunikaciji je i sa Upravom za indirektno oporezivanje i Graničnom policijom", dodali su u Kancelariji.

Napomenuli su da Kancelarija učestvuje i kao posmatrač i u radu Stalne grupe eksperata za afričku kugu svinja u Evropi, te prati utvrđene preporuke.

 "Uvođenje dodatnih mjera koje su primjenjive za BiH biće razmatrano u zavisnosti od situacije u regionu, a u skladu sa odredbama legislative na snazi, te relevantnih preporuka", zaključili su u Kancelariji.

Podsjećanja radi, Srbija i Hrvatska su naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Kako su ranije upozorili stručnjaci, afrička kuga svinja je posebno opasna jer za nju ne postoji vakcina, te bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene jer je u pitanju virusno oboljenje.

Kako su tada upozorili, pojava ove bolesti bi mogla izazvati i štetu koja bi bila opasna po cjelokupnu ekonomiju jedne zemlje.

 
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: Ne prihvatam praksu da se, kada se nešto ne želi riješiti, formiraju komisije, radne grupe ili nove institucije

"Zalažem se za Republiku Srpsku u kojoj će svi građani imati isti status kada je u pitanju ostvarivanje...

TRIVIĆ, PDP: Osnivanje posebnog tijela za borbu protiv korupcije

Trivićeva kaže da je će to ministarstvo, tijelo ili specijalna jedinica ispuniti njeno ključno obećanje, a to je...

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...