Dugo iščekivana i najavljivana lista 50 najmoćnijih osoba u Republici Srpskoj je pred vama. Ona jeste konačni izbor „EuroBlica“ i Srpskainfo, ali nismo je birali sami nego smo u prethodnim sedmicama anketirali razne društvene grupe i njihove odgovore predstavili javnosti.

Ne očekujemo da se svi složite oko percepcije moći, jer je to praktično nemoguće. Međutim, ni za jednog aktera s liste ne može se reći da nema uticaj na život svih nas neki utiču politički, drugi finansijski, ili možda svojim sportskim i umjetničkim rezultatima.

Jedno je sigurno – do najužeg spiska onih koji vedre i oblače u Republici Srpskoj došli smo na osnovu tradicionalnih i strogo utvrđenih kriterijuma: finansijski i politički uticaj, prepoznatljivost u javnosti, lična harizma, lični autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju, te lakoća ostvarivanja ciljeva.

1. Milorad Dodik

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik SNSD, najjače političke partije u Republici Srpskoj i jedne od vodećih u BiH i dalje je nesumnjivi broj jedan. Čini vlast u RS i u zajedničkim institucijama BiH. Predsjednik Republike Srpske, ali bez obzira na funkciju koju obavlja, Dodik je autoritet za vladajuću koaliciju i institucije u Srpskoj čija je riječ posljednja pri donošenju odluka. Istovremeno, njegova i moć njegove partije služi i kao izvor političke moći za mnoge stranke i političare u Srpskoj, koji bi bez koaliranja sa SNSD bili niko i ništa. Jedan od najdugovječnijih vladara u ovom dijelu Evrope.

Kontroverzna pobjeda nad Jelenom Trivić na izborima za predsjednika Republike Srpske bacila je sjenku na Dodikovu apsolutnu političku moć, koja je prema mnogima, u silaznoj putanji. Ipak, jasno je da je Milorad Dodik i dalje jedan od ključnih igrača na Balkanu, jedan od faktora koji utiču na budućnost cijele BiH, bez obzira što se, zbog sukoba sa Zapadom, nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije. Od kada je 2006. po drugi put postao premijer RS, Dodikova politička moć neprestano traje, za njegovo ime povezuje se porodična finansijska moć, kao i moć njemu bliskih saradnika, ali i brojne afere koje nikada nisu istražene do kraja. U cilju očuvanja moći sve više se okreće ka Istoku.

2. Željka Cvijanović

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih

Srpski član Predsjedništva BiH i potpredsjednica SNSD. Pobjedom na izborima nad Mirkom Šarovićem od čak 102.808 glasova razlike odagnala je sumnje u to da ima veliku podršku građana Republike Srpske. Više od decenije jedna od najbližih saradnika Milorada Dodika. Ranije kao predsjednica Srpske, i sada na funkciji u Sarajevu, zajedno sa Dodikom, bila je i ostala najveći zagovornik tvrdih političkih nacionalnih stavova, koje smatra ključnim za odbranu dejtonske pozicije Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име