Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao nakon sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da će dati sve od sebe da Srbija ubrza evropski put, ali i čuva tradicionalno dobre odnose sa drugima.

Vučić je rekao da je ona tražila mnogo veću usaglašenost Srbije sa deklaracijama i spoljnom politikom EU i nekim drugim pitanjima.

– Ništa ne krijemo, mi jasno znamo i šta su zahtjevi i šta su očekivanja. Ja sam pokušao da o svim pitanjima sa pozicija Srbije upoznam Lajenovu – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da postoje stvari koje EU zamjera Srbiji koja, dok je on njen predsjednik, glavne ciljeve i spoljne i unutrašnje politike neće mijenjati.

Ukazao je da je evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju ključno za napredak, te da će posvećeno raditi i nadati se rezultatima.

On je naveo da tokom susreta nije bilo riječi o litijumu, ali da smatra da to može Srbiji da donese strahovito ubrzan razvoj ako bi se uz evropsku pomoć mogla garantovati čista životna sredina i sigurnost.

Ponovio je da će o kopanju litijuma da odlučuju građani Srbije i stručna javnost.

Sa Lajenovom, koja je stigla u Beograd, razgovarao je o geopolitičkoj situaciji, kao i o Kosovu i Metohiji, pri čemu je detaljno i temeljno iznio poziciju Srbije i govorio o nepohodnosti kompromisa za budućnost cijelog regiona.

Vučić je rekao da je, prema istraživanjima, 43 odsto građana za EU, a 42 odsto za BRIKS i očekuje da će Srbija da privuče 64 odsto svih stranih investicija na zapadnom Balkanu i imati najveću stopu rasta u regionu.

Istakao je značajne infrastrukturne projekte koje Srbije radi sa EU, od kojih je najvažniji žila kucavica pruga prema Sjevernoj Makedoniji, te dodao da bi otvaranje klastera tri bio značajan signal Srbiji da napreduje na evropskom putu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име