Odsjek za matične poslove Grada Bijeljina: Podaci su poražavajući

Datum:

Share post:

Da broj rođenih iz godine u godinu ili stagnira ili se neznatno pomjera pokazuju podaci iz Odsjeka za matične poslove Grada Bijeljina. U Matičnu knjigu rođenih, prethodne 2020. godine, bilo je 1.184 upisa, od čega je 1.024 rođenih na području grada, a 160, prepisi su iz inostranstva, potvrđeno je u Odsjeku za matične poslove.

Prema riječima šefice ovog Odsjeka Dragane Ljubojević, broj novorođenih je nešto manji u odnosu na 2019. godinu.

-Broj od 160 prepisa znači da su bebe rođene u inostranstvu, ali su po prebivalištu jednog ili oba roditelja upisani u Matičnu knjigu rođenih, koja se vodi za matično područje Bijeljina, kako bi se mogao regulisati pasoš za novorođenu djecu u inostranstvu“, pojasnila je Ljubojevićeva i dodala da su najčešća imena, kada je riječ o djevojčicama Sofija, Dunja, Milica, Katarina i Marija, dok su kod dječaka najčešća imena Stefan, Miloš i Nikola.

Kada je u pitanju matična knjiga vjenčanih, Ljubojevićeva je istakla da su u 2020. godini obavljena 443 vjenčanja, od čega je u Bijeljini obavljeno 349 vjenčanja, a naknadno prepisanih bilo je 94, što se odnosi na vjenčanja koja su obavljena u inostranstvu, pa su prepisana u Matičnu knjigu vjenčanih, koja se vodi za matično područje Bijeljina.

TESTNA REKLAMA

-Mladenci koji su zakazali svadbe tokom maja i juna, morali su da ih odgode za septembar. Od 16. marta do 11. maja obavljeno je samo devet vjenčanja uz minimalan broj prisutnih – matičar, odbornik i dva svjedoka. U jednom periodu Matična služba obavljala je vjenčanja samo utorkom i četvrtkom, a kada su ukinute mjere u skladu sa naredbama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, bilo je primjetno povećanje broja zahtjeva za sklapanje brakova na području Grada Bijeljina“, rekla je Ljubojevićeva.

Ono što je sve uočljivije jeste činjenica da su knjige umrlih sve šokantnije, a pogotovo kada se osvrnemo na 2020. godinu koju je obilježila pandemija korona virusa. Naš narod ima običaj reći, ,,nek ide po redu“, ali red je i po tom pitanju promijenjen. U Odsjeku za matične poslove kažu da je u prethodnoj godini u knjigu umrlih upisano 1.833 građana.

-Prema podacima iz knjige umrlih, najviše je umrlih u srednjoj životnoj dobi. Vidi se promjena u odnosu na 2019. godinu, pogotovo kada je u pitanju decembar. Nikada nam se nije desilo da na stanju imamo više od deset ili 15 neurađenih potvrda o smrti, a u jednom momentu imali smo 50 takvih prijava. Od 1. do 31. decembra imali smo blizu 200 upisa, što je zapanjujući broj. Zapanjujući je i broj kada vidimo više od 1800 upisa u knjigu umrlih, a samo nešto više od 1.000 u knjigu rođenih. Tako velika razlika nije viđena posljednjih pet godina“, rekla je šef Odsjeka Dragana Ljubojević i dodala da je svaka druga ili treća prijava o smrti bila sa oznakom kovid.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...