Odsjek za komunalne poslove Grada Bijeljina: RJEŠENJA o naplati komunalne naknade su TRAJNA

Datum:

Share post:

Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, komunalna naknada se plaća za korišćenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, a u djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje ubrajaju se čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje, uređivanje i opremanje javnih zelenih i rekreacionih površina, održavanje javnih saobraćajnih površina u naseljenim mjestima, odvođenje atmosferskih padavina i drugih voda sa javnih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima i djelatnosti zoohigijene. 

Šef Odsjeka za poslove komunalne naknade Mirsada Đezić podsjeća da se komunalna naknada u Bijeljini naplaćuje od 2012. godine i predstavlja prihod koji služi za poboljšanje infrastrukture grada, a obračunava se na osnovu Odluke o komunalnoj naknadi koja je donesena u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima RS.

– Obveznici plaćanja komunalne naknade su vlasnici, nosioci prava raspolaganja ili prava korišćenja na stambenom, poslovnom ili drugom prostoru, korisnici izgrađenih objekata, sa odobrenjem ili bez odobrenja za građenje, koji su građevinski završeni, zakupci kao privremeni korisnici prostora, odnosno fizička i pravna lica koja su korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje. Cijene komunalnih naknada u našem gradu su određene po građevinskim zonama koje su urbanistički određene i obračunavaju se na jedinici izgrađene korisne površine, tako da na mjesečnom nivou za stambene objekte, u prvoj zoni po metru kvadratnom iznose  0,048 KM, drugoj 0,042 , trećoj 0,030 KM, četvrtoj 0,024 KM, petoj  0,017 KM i šestoj zoni 0,011 KM. Za poslovne objekte, takođe po metru kvadratnom na mjesečnom nivou u prvoj zoni iznose 0,19 KM,  drugoj  0,166 KM, trećoj 0,142 KM, četvrtoj 0,095 KM, petoj 0,071 KM i šestoj zoni 0,035 KM“, pojasnila je Đezićeva. 

Ona je dodala da Odsjek, obveznicima koji moraju plaćati komunalnu naknadu prema Odluci o komunalnoj naknadi šalje Rješenja o naplati koja su trajna.

TESTNA REKLAMA

– Građani možda nisu upoznati sa podatkom o trajnosti rješenja, pa iz tog razloga zaborave da plaćaju naknadu. Zbog toga smo obveznicima slali obavještenja, ali i opomene o dugovanjima. Većim dužnicima smo slali opomene, pa ukoliko ne dođe do uplate nakon određenog roka šaljemo opomene pred tužbu“, naglasila je  Đezićeva. Na kraju 2019. godine naplata je iznosila 327.332,38KM, a od 1. januara 2020. godine, pa do kraja avgusta, naplata iznosi 240.931,09KM.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...