Područna privredna komora Bijeljina i opština Vlasenica danas su zajednički organizovali regionalnu konferenciju pod nazivom “Integracija regionalne turističke ponude i razvoj lokalnih proizvoda – Semberija, Birač, Majevica“ koja je održana na Poljoprivrednom fakultetu u Vlasenici.

Konferenciji su prisustovovali predstavnici Vlade Republike Srpske, načelnici i predstavnici lokalnih zajednica iz regije, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privrednih komora Srpske i Srbije, adakademske zajednice, privrednih društava, nevladinih organizacija i samostalni preduzetnici.

Imajući u vidu da opštine i gradovi sa područja Birča, Semberije i Majevice čine prirodnu geografsku, privrednu i kulturnu cjelinu, neophodno je sistemski pristupiti objedinjavanju turističke ponude i razvoju lokalnih proizvoda sa ovog područja. Otvaranje ski centra Igrišta značajno će uticati na privrednu sliku opštine Vlasenica, ali i svih ostalih lokalnih zajednica ove regije u narednim godinama.

Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica na otvaranju konferencije izrazio je zahvalnost PPK Bijeljina na podršci i rekao da Ski centar Igrišta ima potencijal da postane jedan od najvažnijih turističkih projekata u Republici Srpskoj koji će doprinjeti ekonomskom i socijalnom napretku ne samo Vlasenice već i cjelokupne regije.

Stevo Savić, predsjednik PPK Bijeljina obratio se prisutnima i istakao da Komora unazad nekoliko godina sprovodi ovaj projekat koji za cilj ima objedinjavanje i sistemski razvoj turističke ponude sjeveroistočnog dijela Srpske.

Konferenciju je otvorio Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske i istakao da je ministarstvo kojim on rukovodi kao i Vlada RS, posvećeno stvaranju uslova za održivi razvoj i napredak ovog kraja, a ulaganja u ski centra Igrišta i najavljena izgradnja brze ceste Bijeljina-Sokolac su samo neki od brojnih projekata koji svjedoče o toj posvećenosti.

Učesnici panel diskusije dali su odgovore na pitanja kako pronaći pravce budućeg djelovanja sa fokusom na razvoj i promociju lokalnih proizvoda koji mogu postati prepoznatljivi brendovi na regionalnom nivou.

Učesnici panela bili su : Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Leskovac, Prof. dr Aleksandra Novaković, profesor Univerzitet Istočno Sarajevo Prof. dr Vesna Milić, profesor Univerzitet Istočno Sarajevo Mitar Lazić, direktor agencije za agrarna plaćanja-Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Bojan Čupović, direktor za tehniku Ski centra – Olimpijski centar Jahorina, Željko Vidić, sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju u PPK Bijeljina. Moderator : Srđan Marinković, PPK Bijeljina

Zaključak konferencije je da se ovi višestruko značajni projekti moraju ostvariti u sinergiji svih institucija koje mogu pružiti pomoć njegovoj kvalitetnoj realizaciji. U pravcu daljeg razvoja Područna privredna komora Bijeljina će dati svoj doprinos kao integrativni faktor između Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica, privrednih društava, udruženja i drugih učesnika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име