Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

Datum:

Share post:

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je održana posredstvom Fondacije za održivi razvoj „Progresuss“ kojoj je prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača.

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina rekao je da su danas prezentovani detalji vezani za aplikaciju koju će poljoprivrednici popunjavati, a za sve one koji nisu bili prisutni na prezentaciji, u Ulici Jovana Dučića, broj 9, otvara se kancelarija Mađarskog predstavništva gdje će biti prezentovana mehanizacija koju nude, kao i kancelarija Fondacije „Progresuss“ gdje poljoprivrednici mogu dobiti obrasce i upute kako da apliciraju za sredstva.

Do 70% je subvencija, obzirom da je limitirana na 25.000€, minimum je 2.500, a maksimum je 25.000€. U tom rasponu može da se dobije 70%, ako se kupi skuplja oprema, biće manji taj procenat. Takođe, kancelarija za edukaciju i za pomoć ministarstva poljoprivrede u intergaj naselju će biti na usluzi poljo.proizvođačima kao i agrarni fond…

TESTNA REKLAMA

„Konkurs će biti otvoren od 1. septembra do 15. oktobra, nakon čega slijedi obrada, a krajem godine poljoprivredni proizvođači dobiće informaciju o rezultatima konkursa“, rekao je Lazarević, te dodao da će poljoprivrednicima na raspolaganju biti i Kancelarija resornog ministarstva u naselju “Intergaj”, kao i Agrarni fond grada Bijeljina.

Andrea Jaglica , direktor Fondacije za održivi razvoj „Progresuss“, istakla je da će tokom mjeseca avgusta Fondacija predstaviti svoj program u 20 gradova i opština u Republici Srpskoj, te će na taj način predstaviti prvi program podrške Mađarske vlade.

“Fondacija će obezbjeđivati do 70% sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, dok će poljoprivrednici učestvovati sa najmanje 30% sredstava. Osnovni uslov je da poljoprivrednici budu registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske. Nominalni iznosi podrške su od 2.500 do 25.000 eura, a grant koji je zatražen od Vlade Mađarske iznosi nešto manje od 28 miliona eura“, rekla je Jaglica, te istakla da je program rezultat direktnog dogovora srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, i premijera Mađarske, Viktora Orbana.

Petar Stevanović, poljoprivredni proizvođač iz Amajlija koji obrađuje oko 22 hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je da smatra da će projekat itekako pomoći ljudima da se nastave baviti poljoprivredom i da ne odustaju.

“Postoji nada da ćemo nastaviti da se bavimo poljoprivredom. Sebe vidim kao aplikanta, potrebno mi je par priključaka i nadam se da ću uspjeti da ih dobijem“, rekao je Stevanović, te dodao da bi mu od velikog značaja bila bespovratna sredstva kako bi nabavio dodatne mašine.

Predstavnik jedne od 18 firmi iz Mađarske koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina, istakao je da je cilj projekta da se što više mađarskih proizvoda prodaje i koristi u zemljama regiona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dodik: Ja hoću da vidim Republiku Srpsku samu i nezavisnu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Vlasenici da Republika Srpska ima šansu...

PETROVIĆ: SDS će rasturiti partiju šaha, figure pokreće narod

-Srpska demokratska stranka, stranka koja će rasturiti partiju šaha u Izbornoj jedinici 6 samo zato jer naše figure...

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate (foto)

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate. Druženje sa kandidatima SPS u Bijeljini koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije...

SPS: Selak posjetio bijeljinski „Pass“ (foto)

Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak sa delegacijom SPS posjetio je bijeljinsku kompaniju "Pass" gdje...