U okviru projekta „Bez nasilja, bez straha – pedijatri u akciji za zaštitu porodice“, finansiranog od strane TRAG fondacije iz Beograda, a implementiranog od strane Udruženja “Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin”, održana je obuka pod nazivom „Briga za žene izložene nasilju“. Obuka je okupila ljekare i medicinske sestre iz JU Dom zdravlja Bijeljina, kao i pedijatre iz privatne prakse.

Cilj obuke je bio osnaživanje i jačanje profesionalnih kompetencija ljekara, pedijatara i ginekologa u prepoznavanju i pružanju podrške osobama koje su preživjele partnersko nasilje, kao i djeci izloženoj takvom nasilju. Učesnici su dobili smjernice za adekvatan pristup ženama i djeci pogođenim nasiljem, uz preporuke za povezivanje porodica sa relevantnim resursima i institucijama koje nude podršku na lokalnom i nacionalnom nivou.

Obuka je održana 3. oktobra 2024. godine u Hotelu “Drina” u Bijeljini, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i JU Dom zdravlja Bijeljina. Program je akreditovan od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, kao dio kontinuirane edukacije medicinskog osoblja.

Tokom zvaničnog otvaranja događaja, direktorica JU Dom zdravlja Bijeljina, dr Danijela Đukin, istakla je važnost ovakvih inicijativa i naglasila da ova ustanova aktivno doprinosi edukaciji svog kadra, kako bi bila dio mehanizama za promjene u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Predstavnica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Marina Milovanović pohvalila je Udruženje “Otaharin” kao jedinstvenu nevladinu organizaciju koja je omogućila ovakav vid obuke zdravstvenim radnicima, iz oblasti rodno zasnovanog nasilja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име