Danas je u Bijeljini održana 29. sjednica Skupštine Grada Bijeljina sa osam tačaka Dnevnog reda.

„Ono što želim da posebno istaknem, što se tiče tačaka koje smo razmatrali, je Prijedlog odluke kojom se subvencija za djecu u privatnom vrtiću povećava sa 30% na 40%, odnosno cijenu koju roditelj plati. Ja sam predložio tu tačku na Dnevni red, kolege odbornici su podržali, a na kraju i usvojili. Jednostavno, došlo je do novog povećanja cijena boravka u privatnim vrtićima za svu našu djecu, za roditelje i smatrao sam da bi bilo nužno i svrsishodno usvojiti jednu ovakvu odluku. Finansijski okvir za ovu odluku smo obezbijedili početkom same budžetske godine kad smo, usvajajući budžet uvrstili amandman, gdje smo digli 220.000 konvertibilnih maraka za ovu namjenu i trenutni budžet je 955.000 konvertibilnih maraka na ovoj stavci. Ako imamo u vidu to da je budžet javne ustanove Dječije Vrtića „Čika Jova Zmaj“ negdje oko 4,5 miliona konvertibilnih maraka, da djeca u ovoj ustanovi plaćaju oko 170 konvertibilnih maraka boravak, dok djeca u privatnim vrtićima plaćaju negdje između 300 i 350 konvertibilnih maraka boravak. To su razlozi iz kojih smo usvojili jednu ovakvu odluku. Jednostavno, nijedno dijete ne smije biti u povlaštenom položaju u odnosu na neko drugo. Takođe, usvojili smo Prijedlog zaključka o dodijeli Gradskih priznanja povodom Dana Grada Bijeljina od 2024. godine koje će biti uručene 24. septembra na Svečanoj sjednici Skupštine Grada povodom Dana grada“, rekao je predsjednik Skupštine Grad Bijeljina.

Kako je, dalje naveo, na Dnevnom redu se našla Informacija o izvršenoj finansijskoj reviziji Grada za period 1.1. – 31.12.2023. godine izvršena od strane Glavne službe za reviziju, kojom je konstatovano da finansijski izvještaj grada nisu prikazani istinito. Dakle lažno prikazivanje finansijskih izvještaja našeg grada. Prvi put, mislim, u istoriji našeg grada da je grad dobio negativno revizorsko mišljenje – 10.689.320 konvertibilnih maraka su probijene budžetske stavke, po par tih stavki koje se odnose na tekuće rashode. Najveće probijanje budžeta je, naravno u oblasti ličnih primanja gdje je 4.447.604 konvertibilnih maraka budžet probijen za lična primanja u Gradskoj upravi. Mi smo upozoravali javnosti ranije od 25.6. ove godine da postoji 220 radnika na ugovoru određeno vrijeme, iako je po Zakonu o lokalnoj samopravi moguće bilo angažovati samo 34, te da je negdje skoro 5 miliona godišnje dodatnih sredstava potrebno za ovu namjenu. To se sada, i kroz revizorske izvještaje pokazalo, da je probijanje ove stavke skoro 4,5 miliona konvertibilnih maraka“, objasnio je Đurđević.

SG BIJELJINA: Glavna služba revizije potvrdila sve ono na šta je „skretana pažnja“ i dala negativno mišljenje o poslovanju Grada Bijeljina (video)

Pored navedenog, na Dnevnom redu našli su se Plan i program rada JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“, Informacije o stanju elektroenergetike, Program proširenja elektroenergetskih kapaciteta, a što se tiče izbora i imenovanja, Boban Jovičević je danas imenovan za direktora Centra za socijalni rad na upražnjeno mjesto koje je bilo u prethodnom periodu.

Boban Jovičević imenovan na mjesto direktora Centra za socijalni rad u Bijeljini (foto)

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име