Odluka SPC: Eparhija zvorničko-tuzlanska ustupa jedan broj parohija Eparhiji dabrobosanskoj

Datum:

Share post:

Odluka Svetog arhijerejskog sabora da delove pojedinih eparhija u BiH pripoji "komšijskim" crkvenim jedinicama mogla bi da bude početak reorganizacije crkvenih teritorija šireg obima i zametak stvaranja novih eparhija.
 

Jer, SPC sa više od deset miliona vernika organizovana je u svega 47 eparhija. Ovaj odnos najčešće se uzima kao najjači argument za podelu sadašnjih episkopija u Srbiji, regionu i ostatku sveta. U pravoslavnom svetu, a naročito u Grčkoj, standard je da jedan episkop vodi brigu o 250.000 do 300.000 vernika, što je neuporedivo manje nego što je to slučaj od nas.

Po novoj arondaciji Eparhija banjalučka ubi stupila jedan broj crkvenih opština, odnosno parohija, Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, a Eparhija zvorničko-tuzlanska Eparhiji dabrobosanskoj.

Podela eparhija SPC, i osnivanje novih, tema je koja već dugo preokupira vrh Crkve.

TESTNA REKLAMA

– Na prethodnim saborima razmatrani su načini arondacije, ali je donošenje odluke o tome odloženo – kažu u Patrijaršiji SPC. – Tada je najavljeno da će o ovim pitanjima biti reči na sledećim zasedanjima. Ovo pitanje je važno, jer direktno utiče na funkcionisanje crkve i njenu misiju.

Prethodnih godina vladike su razmatrale ideju podele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ali i Raško-prizrenske eparhije, ali procenjeno je da je "status kvo" trenutno najbolje rešenje. Na listi za moguću deobu nalazi se i Sremska, Zagrebačko-ljubljanska, Britansko-skandinavska episkopija, pa čak i Mitropolija crnogorsko-primorska.

– Postoje zagovornici da bi u Crnoj Gori trebalo oformiti bokokotorsku episkopiju, a među njima je i mitropolit Amfilohije. Ovakav potez imao bi istorijsko utemeljenje, ali i praktičnu svrhu za vernike – kažu u SPC.

Poznavaoci crkvenih prilika ističu da je povećanje broja crkvenih jedinica neminovno, jer, po broju stanovnika, eparhije postaju prevelike za jednog vladiku. Iako je oko 200.000 stanovnika u jednoj eparhiji optimalan broj, naše su mnogo veće. Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i Eparhija niška imaju po oko milion vernika, a Bačka i Braničevska eparhija premašuju i 600.000 stanovnika.

MODEL ŠAPCA I VALJEVA
Model uspešne arondacije jedne eparhije SPC srednje veličine je podela nekadašnje Šabačke episkopije. Na inicijativu vladike Lavrentija (Trifunovića), 2006. godine od nje je odvojena sadašnja Valjevska eparhija. U trenutku deobe ona je obuhvatala 550.000 stanovnika i bila šesta po veličini u SPC. U Crkvi vlada jedinstven stav da je ovaj potez došao u pravo vreme, kao i da se, zahvaljujući njemu, rasplamsao duhovni život u zapadnoj Srbiji.

Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...