Saopštenje za javnost Šefa kabineta Gradonačelnika Bijeljine Milan Lazarević, master inženjera saobraćaja prenosimo u cjelosti:

Građanine Ristiću, sa zadovoljstvom Vam danas odgovaramo na pitanje broj 2 – Šta je bio osnov zaposlenja radnika, da li je došlo do potrebe za dodatnim zapošljavanjem, zato što Gradonačelnik obavlja duplo kompleksnije i zahtjevnije poslove nego ranije?

Sve ste lijepo naveli i na Vaše kompletno pitanje odgovor je: DA, razlog povećanog zapošljavanja je povećan obim rada.

Krenimo redom…

Aktuelni Gradonačelnik sve vrijeme svog mandata radi bez svog zamjenika, što umnogome otežava funkcionisanje i zahtjeva njegov angažman i prilikom odlaska na kratkotrajne odmore. Zamjenika Gradonačelnika nije izglasala skupštinska većina, uprkos nekoliko puta upućenim prijedlozima, te je gradonačelnik Petrović sve vrijeme svog mandata i bez zamjenika i bez skupštinske većine.

Kao Šef Kabineta i inženjer saobraćaja, pristupio sam vrlo kompleksnom poslu koji se zove “Studija javnog prevoza“. Za sve ove godine Bijeljina nije imala završenu strateški dokument bez koga se ne može nikako realizovati uvođenje javnog gradskog prevoza. Izrada studije javnog prevoza zahtjeva mnogo vremena i veliki broj radnika na terenu koji analiziraju saobraćajnu situaciju, “registruju slabe tačke“, broje putnike na stajalištima i u vozilima, unose podatke u tabele, kako bi bila učinjena validna saobraćajno-statistička analiza koja je osnov Studije javnog prevoza.

Nikada ranije Grad nije imao ovoliki broj subvencija, a kako bi te subvencije bile realizovane, pored sređivanja spiskova, njihove provjere, unošenja podataka, pravljenja rješenja i naloga, neophodan je i unos u elektronski finansijski sistem Grada.

Treba da znate da su samo za ovu godinu radnici Gradske uprave obradili 477 zahtjeva sa subvencije za novorođeno dijete (prije 2021. godine ta subvencija nije postojala), zatim tu su mjesečne subvencije za đačke karte – 1755 učenika srednjih škola i 835 učenika osnovnih škola (ranije ta vrsta subvencija nije postojala), uvedene su subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima (ukupno 1407 subvencija svakog mjeseca). Pored toga, tu su subvencije za školski pribor sa napravljenom novom aplikacijom za prijavljivanje, subvencije za vantjelesnu oplodnju, subvencije za kupovinu toplotnih pumpi, subvencije za nabavku senzora za mjerenje glikemije kod oboljelih od dijabetesa, subvencije za kupovinu i izgradnju seoskih kuća za mlade bračne parove, od ove godine i za kupovinu stanova. Sve to nismo imali ranije. Grad Bijeljina danas stipendira 360 učenika i studenata, 2020. godine je broj studenata bio više nego duplo manji – 160. Sve ovo nabrojano znači povećan obim posla Odjeljenja za društevene djelatnosti na čelu sa Ljubišom Stanišićem i Odjeljenja za finansije na čelu sa Gordanom Petrović.

Grad Bijeljina je napravio revoluciju u oblasti poljoprivrede, pa smo po prvi put tokom manadata Sretena Vučkovića i Ljubiše Petrovića isplatili odštetu domaćinima Semberije za posljedice uzrokovane sušom i olujnim nevremenom – 2532 poljoprivredna proizvođača dobila  su na svoje račune odštetu zbog suše, a 580 domaćina isplatu odštete na račun olujnog neveremena. Povećan je broj i visina podsticaja u svim sferama poljoprivrede, a samo podsticaje za pšenicu ove godine dobilo je 1254 poljoprivrednika. Malo li je? Nije li ovo povećan obim posla?

Idemo dalje…

Gradonačelnik Petrović je u trenutku stupanja na dužnost zatekao kastrofalno stanje kada je u pitanju eksproprijacija zamljišta za izgradnju Drinskog nasipa, a za vrijeme njegovog mandata je završena eksproprijacija. Za vrijeme njegovog mandata su riješeni brojni imovinsko-pravni odnosi koji nisu bili regulisani: izvršena je privatizacija stanova u naselju GTC Pet jezera, pokrenuta je procedura eksproprijacije lokaliteta na kojem se nalazi kuća Magdalene Živanović. Nikada se više nije radilo na borbi protiv kriminala i korupcije do za vrijeme mandata Ljubiše Petrovića. Znate li koliko je obnovljeno i opremljeno škola, a koliko domova kulture i prostorija mjesnih zajednica?Djeca danas u Bijeljini imaju besplatne udžbenike, a pored toga, radnici Gradske uprave stare, sačuvane udžbenike koje su djeca poklonila, raspodjeljuju po opštinama u Republici Srpskoj. Je li to isto nije povećan obim posla?

Imamo nebrojeno kulturnih događaja koje neko treba da organizuje, Tu nema posla po Vama? Oživljen je festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“, što je projekat koji je zahtijevao kontinuirani rad. Tu je i organizacija brojnih naučnih konferencija, mnogo prijema u Gradskoj upravi za naše zaslužne ljudi, mlade i djecu, diplomate, državnike, privrednike, niz organizovanih ekoloških akcija…

Prije mandata Gradonačelnika Petrovića, Grad nije imao ni urađen projekat sportske dvorane, ni rekonstrukcije Račanske ulice, ni parkova, ni biciklističkih staza… Sve su to mogli uraditi Vaši kadrovi koji su vedrili i oblačili u Direkciji za izgradnju i razvoj Grada, ali nisu.

Je li Vam sve ovo nije povećan obim posla? Koliko je tematskih Dana otvorenih vrata organizovano? Da li je ijedan Gradonačelnik sa svojim timom van radnog vremena i u neizbornim godinama realizovao program posjete svakoj mjesnoj zajednici? Jeste li čuli za rad mobilnih timova koji su stalno na terenu i tu su za pitanja svih građana? Znate li koliko je Regulacionih planova urađeno, što je veliki posao, i koliko je Planova oboreno (nije usvojeno) u Skupštini Grada? Zatim sprovođenje procesa besplatne legalizacije…

Značajna je i reforma socijalne politike Grada, pa smo došli do toga da smo jedini grad u regionu koji daje podršku roditeljima njegovateljima osoba starijih od 30 godina sa poteškoćama u razvoju, a tu je i uvođenje personalnog asistenta. Grad Bijeljina je za vrijeme mandata Gradonačelnika Petrovića dobio i značajan, vrijedan dokument u vezi sa pronatalitetnom politikom. Za protekle četiri godine riješeno je 177 zahtjeva za stambenu adaptaciju demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Udvostručen je budžet Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu i uveden program direktne posjete borcima od strane mobilnog tima.

I možemo ovako u nedogled, mnogo nabrajanja, jer imamo veliki broj promjena i obim posla je ne udvostručen ili utrostručen, već se ne može izmjeriti, RAZLIKA POSTOJI i to narod Semberije vidi!

Ja sam jedan od onih koji su se u Gradsku upravu zaposlili za vrijeme mandata Petrovića, vratio sam se u svoju rodnu Semberiju da ovdje živim, radim i odgajam svoju djecu! Ne pljujte gospodine Ristiću tuđ hljeb, mnogo će još vode Drinom i Savom poteći dok Vi realizujete te Vaše “grandiozne projekte i planove“. Kada ih uradite javite se, za to Vam nije potreban budžet Grada Bijeljina. Tek onda Vam možda povjerujemo, do tada NE!

S poštovanjem, Šef kabineta Gradonačelnika Milan Lazarević, master inženjer saobraćaja 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име