Od zločina u Dobrovoljačkoj ulici prošlo 27 godina

Datum:

Share post:

“Ne pucaj! Daj megafon, nema pucanja,“ čulo se u pozadini. A, onda su se začuli ponovo rafali. Muslimanske paravojne snage, Teritorijalne odbrane i policije BiH, prekršili su dogovor mirnog povlačenja regruta JNA iz Sarajeva.

U Dobrovoljačkoj ulici ubili su 42 nenaoružana mladića od oko 19 godine, 71. ranili, a 207 pripadnika JNA zarobili i mučili u Centralnom zatvoru i štabu Teritorijale odbrane. Oni koji su bili akteri događaja u Dobrovoljačkoj ulici nekoliko puta davali su izjave, ali sudskog epiloga još nema.
 

“Prošle godine smo bili obavješteni da je postupak ponovo pokrenut pred Tužilaštvom BiH i opet smo skupljali te adrese, brojeve telefona ljudi, da bi opet davali izjave koje smo davali, već ne znam, neko dva, neko tri, neko pet puta. Znači da se tolike godine nije ništa preduzelo, tako da i ovaj slučaj, sve iz početka ide, nemaju neka nadanja uvezi toga,” rekao je Željko Pantelić, poručnik u JNA.

Porodice poginulih vojnika pritužbama su morale da se bore za dalju istragu protiv člana ratnog Predsjedništva Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića. Istraga se nastavlja zbog sumnje da je na razoružane vojnike u povlačenju u sanitetskim vozilima otvarana vatra. Majka Zdravka Tomovića i sestra Obrada Gvozdenovića i prošle godine su poručile da neće odustat od traženja pravde.

“Boriću se Zdravko sine dok živim i živjeću da dokažem pravdu,“ rekla je prošle godine Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića. 

TESTNA REKLAMA

“Tužilaštvo ćuti, institucije BiH ćute, zar treba nešto reći,“ izjavila je tada Gordana Gvozdenović, sestra Obrada Gvozdenovića

Ustavni sud BiH, postupajući po apelaciji porodica, naložio je prošle godine Tužilaštvu BiH da se bez odgađanja izjasni o pritužbama porodica o obustavljanju istrage koju je naložio 2012.godine tadašnji postupajući tužilac Džud Romano. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručuje da je obeshrabrujuće i tužno da 27 godina od zločina nad nevinim vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dalje nema nijedne optužnice za ovaj ratni zločin snimljen u gotovo direktnom televizijskom prenosu.
 
“Ni optužnica, ni presuda nema, ni nakon što je Ustavni sud BiH 17. januara prošle godine prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, vojnika JNA koji su ubijeni 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine u ovom predmetu,“ rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.  

Radom – odnosno neradom pravosudnih institucija ogorčeni su i u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Prvi čovjek BORS-a Milomir Savčić, uoči obelježavanja 27.godišnjice stradanja mladića u Dobrovoljačkoj, rekao je da su u Sarajevu ubijena djeca i da je svima jasno da je u Sarajevu 2. i 3. maja počinjen stravični zločin za koji još niko nije odgovarao.

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...