OD VRHUNCA MOĆI DO GUBITKA AUTORITETA: Marko Pavić ide u političku prošlost!

Datum:

Share post:

Marko Pavić je trenutno jedini lider u Srpskoj koji nema apsolutno nikakav autoritet u stranci na čijem čelu se nalazi već 16 godina, i u kojoj njeni članovi otvoreno pokazuju da su tu samo zbog fotelja, a ne zbog neke ljubavi prema partiji ili ciljevima za koje se navodno DNS zalaže.

Da Pavić više nema autoritet ni u vlastitoj stranci, niti uopšteno u političkom životu Srpske, govori činjenica da on odavno više ne može ni da odredi koji će član DNS preuzeti određenu funkciju koja pripada toj stranci po koalicionom dogovoru, već to određuju drugi.

Najnoviji primjer je i ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH, koje po koalicionom dogovoru pripada DNS.

Pavić je predložio jednog kandidata, predsjedništvo stranke potvrdilo, a onda se dio DNS pobunio i na to mjesto predložio svog kandidata. Koalicioni partneri, odnosno vrh SNSD su odmah indirektno potvrdili da će prednost imati drugi kandidat, a ne onaj kojeg je predložio Pavić. Ovim je Pavić po ko zna koji put dobio šamarčinu od svojih koalicionih partnera i pokazao da se njegova riječ uopšte više ne „pika“. I nije ovo prvi put.

Prvi znak slabosti

Da DNS na čelu s Pavićem predstavlja tek političku marionetu potvrđeno je više puta u proteklih godinu dana. Pavićeva slabost, kao lidera, mogla se osjetiti već nakon prošlogodišnjih izbora kada je DNS napustilo mnoštvo starih članova, među kojima i njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Nedeljko Čubrilović.

TESTNA REKLAMA

Iako je DNS po koalicionom dogovoru trebalo da dobije mjesto predsjednika parlamenta Srpske, to se nije desilo. Pavić je na to mjesto predložio svog kandidata, odnosno Duška Ivića, dok je diio poslanika, koji su kasnije izašli iz te stranke i osnovali DEMOS, predložili Čubrilovića.

Naravno, Čubrilović je prošao, čime je DNS kao stranka počela da gubi na snazi, a Pavićev autoritet da se urušava nezaustavljivom brzinom.

Da će Pavić da doživi tu sudbinu u više navrata ga je upozorio i sam Čubrilović, još dok je bio dio te stranke. Nakon što je smijenjen sa funkcije potpredsjednika DNS, Čubrilović je javno kazao Paviću „da je on sljedeći na redu kojeg će izbaciti iz vlastite stranke upravo oni s kojima se okružio“.

Čubrilović, a i ostali članovi koji su kasnije formirali DEMOS, najviše zamjerki imali su na činjenicu da je Pavić previše odriješene ruke dao ljudima koji su u tu straku došli par godina ranije. Tvrdili su da Pavić novopridošle članove ne samo da je postavio na ključna mjesta u stranci, već ih je postavio i na ključna mjesta u javnim institucijama.

Lojalnost

Da će mu poslušnost otkazati upravo oni koje je najviše nagrađivao, kako su tvrdili u DEMOS, pokazalo se donekle istinitim.

Na to upućuje činjenica da upravo na one koji su u DNS došli prije par godina Pavić danas uopšte ne može računati, jer su oni najmanje lojalni njemu i DNS.

Da li je vriijeme da Pavić napokon odstupi sa svoje funkcije i koliko još šamara treba dobiti da bi shvatio da je njegova politička moć davno ugašena?

Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da je fenomen dugovječnih lidera stranaka kod nas odavno postao trend, ali da je sad očito da neki žele da budu na čelu partije sve dok je ne upropaste ili je ne svedu na lokalni nivo.

U tu grupu spada i Pavić, koji je DNS uspio da od male lokalne stranke stvori moćnu regionalnu partiju. Vuković ističe da je
DNS prešao dug put te uspio da izraste u jednu od najznačajnijih stranaka Srpske. To se posebno pokazalo nakon
prošlogodišnjih izbora kada je DNS ostvario najbolje rezultate u svojoj istoriji, nakon čega je ta partija krenula silaznom putanjom.

 

– Nakon izbora ta partija je doživjela svoj krah, prvo podjelom na dva dijela, odnosno stvaranjem DEMOS-a. Time je
neutralisana njena politička moć, jer da nije došlo do tog cijepanja DNS bi bio nezaobilazan politički faktor u Srpskoj.
 

 

Razlozi kraha

Zašto se desio raskol u DNS? Obično kažu da je lider SNSD Milorad Dodik tome kumovao, jer je shvatio da bi DNS mogao postati prejak politički faktor. S Dodikove strane je to očekivano jer je on postupio kao što bi postupio svaki moćni lider – neutralisao konkurenciju – smatra Vuković.

On ističe da je DNS nakon cijepanja sve više slabio i danas je u mnogo većoj krizi nego što je bio prije godinu dana, jer je u nekim dijelovima Srpske postao potpuno beznačajan kao stranka.

Vuković ističe da Dodik možda jeste na neki način pomogao cjepanje DNS, ali da mnogo veću odgovornost za sve ono što se desilo stranci snosi upravo Pavić.

– Pavić je svojim pogrešnim potezima upropastio partiju na način da je prvo uveo u vrh stranke ljude koji ne pripadaju toj ideji i nemaju tu težinu stranačke politike DNS. Doveo je ljude koji imaju mnogo para i koji su bili profilisani u vrhu drugih stranaka. Pored toga, mislim da je Pavića upropastio i taj materijalni elemenat. On je vjerovatno čovjek koji voli novac i mislim da ga je potpuno kontraproduktivno usmjerio. Pavić je zbog novca i nekih privilegija doveo DNS u propast – zaključuje Vuković.

Poniženja

On ističe da je Pavić već na zalasku svoje karijere i da je davno trebao da ode iz politike.

Politički gledano, kako navodi Vuković, Pavić je doživio poniženje koje je malo koji političar doživio. On podsjeća na događaj od prije godinu dana kada je vladajuća koalicija u skupštini odbila da na mjesto predsjednika postavi čovjeka kojeg je Pavić predložio. Umjesto da izađe iz koalicije, Pavić je prešao preko tog šamara zarad neke svoje računice.

– Pavić je u više navrata slao signale kao da će izaći iz te koalicije, ali se znalo da će on ostati dio nje čak i onda kada je potpuno ponižen kao što je sada – ocijenio je Vuković.

On je upitao dokad će Pavić raditi loše za DNS i koliko još može da trpi gubljenje autoriteta kako iznutra, od svojih članova, tako i od svojih koalicionih partnera.

Vuković smatra da bi Pavić trebao definitivno da napusti DNS ako želi da u bilo kojoj formi sačuva integritet i autoritet te stranke. On ističe da ta stranka neće nestati s političke scene, ali da sigurno zadugo neće imati onu moć koju je imala na prošlogodišnjim izborima.

– Stranka će opstati, samo je pitanje na koji nivo će se svesti. Možda opet na neku lokalno jaku stranku, kakva je bila na samom početku – poručuje Vuković.

Pet najvećih grešaka

Iako je napravio mnogo grešaka u svojoj političkoj karijeri, izdvajamo samo pet najvećih koje su dovele do gubitka Pavićevog autoriteta kako u stranci, tako i u političkom životu Srpske.

  1. Po ocjeni analitičara, njegova prva ključna greška je ta što je novopridošle članove odmah uključio u sami vrh stranke, te im omogućio da se putem DNS domognu nekih ključnih fotelja;
  2. Kao drugu veliku Pavićevu grešku analitičari navode novac, koji je u mnogim slučajevima bio presudan za Pavića kada su u pitanju stranački kadrovi;
  3. Treća greška je što nije izašao iz koalicije odmah čim je dobio prvi šamar od koalicionih partnera prilikom izbora predsjednika parlamenta Srpske. Analitičari ističu da je Pavić tada trebao izaći iz koalicije i vidjeti na čemu je, odnosno ko je lojalan njemu i stranci, a ko je tu samo zbog fotelje i ličnih interesa;
  4. Pavić je, po tvrdnjama analitičara, još prije prošlogodišnjih izbora znao da će doći do cijepanja stranke, ali ništa nije preduzeo po tom pitanju već je svojim nemarom omogućio da neke ključne pozicije na javnim funkcijama dobiju oni koji su mu kasnije okrenuli leđa i ušli u DEMOS;
  5. Mnogo priča, a ništa konkretno ne radi, pa tako često kritikuje poteze vlasti, iako je i sam dio te iste vlasti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...