OD NIŠA DO SOLUNA ZA 3 SATA: Šta sve treba da znate ako idete kolima na Grčko more?

Datum:

Share post:

Krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru otvara se večeras, što će putnicima kroz Srbiju značajno olakšati vožnju, a posebno je korisno turistima koji će u dolazećoj letnjoj sezoni putovati na more u Grčku, omiljenoj letnjoj destinaciji naših građana.

O izgradnji auto-puta kroz Grdeličku klisuru govorilo se i obećavalo decenijama, ali su radovi počeli tek u jesen 2013. godine. Posle skoro šest godina teške borbe neimara sa nepredvidivom klisurom, južni krak Koridora 10 konačno je završen. Prolazak kroz klisuru omogućiće uštedu vremenu putnicima, te je tako najavljeno da će se od Beograda do Skoplja stizati za tri i po sata.

Ova razdaljina od 434 kilometra sada se prelazi za najmanje sat vremena više.

Ako podelite tu kilometražu sa brzinom od 130 km/h, što je maksimalna dozvoljena brzina na srpskim auto-putevima, tačno dobijate rešenje od tri i po sata.

TESTNA REKLAMA

Međutim, u ovu računicu nisu uključena čekanja na granici, naplatnim rampama, gužva na putu, pa će, lako je predvideti, tokom letnje sezone, koja nam i predstoji, za ovu relaciju ipak biti potrebno više vremena.

Takođe, ministarka Zorana Mihajlović nedavno je rekla i da to što je Grdelička klisura savladana znači i da će se sada od Niša do Soluna stizati za tri sata, a od Vranja do Soluna za dva sata.

– Grdelička klisura je potpuno savladana, završena. Ponosna sam na sve radnike koji su radili na toj deonici koja je dugačka 26,3 kilometra. Na njoj imamo 33 mosta, među kojima je i najviši most Vrla od 68 metara, a tu su najduža dva tunela, Manojla i Predejane. Samom Grdelicom će nam trebati 20 do 25 minuta vožnje – rekla je Mihajlović.

 
 
 
REKLAMA  ♦ This content is free thanks to ads!
PREVOD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UŽIVO
–:– / –:–
 
 
 
Pređite na video za  s
Pređite na video

 

 

 
Proverite cenu usluge

Koridor_10_istocni_krak_vesti_blic_safe

 

Odroni, podzemne vode više puta su pomerali rokove. Posle pet i po godina veliki posao je završen. Izvođači, projektanti, preko 3.500 radnika sa olakšanjem i ponosom gledaju na graditeljsko remek-delo.

Subotica - Solun Subotica – Solun
 

– Jer je ovo jedinstven poduhvat, ovako nešto će retko kada ponovo biti građeno u Srbiji, ogromno iskustvo svi mi koji smo učestvovali u realizaciji ovog projekta ćemo poneti – istakao je za RTS Aleksandar Senić, izvršni direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

 
 
 
REKLAMA  ♦ This content is free thanks to ads!
PREVOD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UŽIVO
–:– / –:–
 
 
 
Pređite na video za  s
Pređite na video

 

 

 
Proverite cenu usluge

Grdelička klisura iz vazduha

 

Deonica kroz Grdelicu duga je 26 kilometara.

Ako putujete iz Subotice, kao najudaljenijeg srpskog mesta od Grčke, Gugl mapa pokazuje da vam je sada do Preševa, prvog graničnog prelaza na koji naiđete, potrebno nešto manje od šest sati vožnje. Ako vam je krajnje odredište Solun, isti izvor kaže da je potrebno oko osam i po sati. To sada umanjite za najmanje sat vremena.

Subotica - PreševoSubotica – Preševo
 

Oni kojima je polazište u Beogradu, do granice sa Severnom Makedonijom putovaće malo više od tri sata (ako nema gužve), a do Soluna dva i po duže.

Podsetimo, prilikom putovanja, i pre nego što dođete do granice, možete proveriti da li je na određenom prelazu gužva, gledajući snimak u realnom vremenu koji beleže kamere Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Naplatne rampe i putarine
Takođe uzevši za primer najudaljeniju tačku, Subotičanin koji želi putuje do Grčke, do Preševa će proći četiri naplatne rampe, upućuju nas iz Auto-moto saveza Srbije. Tako će prolazak kroz stanice u Subotici, Staroj Pazovi, Vrčinu i kroz Nais, vozača putničkog vozila koštati 1.360 dinara u jednom pravcu.

Beograd - Skoplje Beograd – Skoplje
 

Poskupljenje putarina?
Što se tiče uključivanja grdeličke deonice u računicu, zasad neće biti novih troškova za vozače.

Kako nam je rečeno iz JP "Putevi Srbije", povećanja putarina zbog puštanja dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru neće biti trenutno, jer je to procedura o kojoj prvo odlučuje nadzorni odbor preduzeća, zatim nadležna ministarstva, pa Vlada.

Povećanje cene, kako su nam rekli u "Putevima Srbije" ipak se očekuje do leta, ali konkretno kada i koliko, niko od nadležnih trenutno ne zna.

Beograd - Preševo Beograd – Preševo
 

Takođe, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, upitana da li će putarina biti veća zbog teškog gradilišta, rekla je da o tome još nije bilo razgovora, ali da je to inače praksa u Evropi, preneli su mediji.

Beograd - SolunBeograd – Solun
 

Putarine kroz Makedoniju
Na autoputu kroz Makedoniju imate tri naplatne rampe.

Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 60 denara (1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare.

Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu autoputa gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1,5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare.

Treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara.
 

Putarine do Krfa, Lefkade, Parge i Sivote
Nakon oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni (makedonsko-grčka granica), u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1,8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, popularne "prste".

Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskepti, od toga se za ovu seznu odustalo, barem su tako preneli portali koji informišu o grčku turzimu.

Tri naplatne rampe imate ako idete do Lefkade, a 4 ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina 2,40 evra.

Prva se nalazi kod mesta Nea Malgara. Od ulaska u Grčku na graničnom prelazu Evzoni imate 64 kilometra.

Druga naplatna rampa se nalazi kod mesta Polimilos, na 135 kilometara od makedonsko-grčke granice.

Treća putarina je kod mesta Malakasi, na 242. kilometru od granice.

Četvrta naplatna rampa (oni koji idu na Lefkadu se isključuju ranije) je kod mesta Tiria, na 315. kilometru od ulaska u Grčku.

Putarine do Tasosa, Stavrosa, Asprovalte i Vrasne
Ako idete do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne, imate samo jednu naplatnu rampu (ne računajući onu kod Evzonija) na kojoj se plaća 2,40 eura. Nalazi se na 93. kilometru od ulaska u Grčku.

Ako idete do Tasosa, imate još dve naplatne rampe, Moustheni (Kavala) i Iasmos (Komotini). Na obe se plaća po 2,40 eura.

Cene goriva
Da biste u potpunosti mogli da izračunate koliko vas košta putovanje do Grčke, važno je znati i cene goriva. Tako, 1.43 evra staje litar dizela u Grčkoj, a litar 1,87 litar benzina pokazuju. Benzin je u Severnoj Makedoniji 1,17 evra. Litar plina (TNG) u Makedoniji iznosi 0,57 evra, a u Grčkoj 0,92 – ovonedeljni su podaci sa sajta GlobalPetrolPrices.com.

U Srbiji litar gasa košta 0,76, dizela 1,57, a benzina 1,47 evra.

Dokumenta
Što se tiče Grčke, za vožnju kroz ovu zemlju vam nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao ni za Makedoniju, za koju je s druge strane potrebna zelena karta, navodi se na sajtu AMSS-a. Opciono postoji potreba za dozvolom za upravljanje tuđim vozilom.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...