Od 1. juna u BiH moguć samo uvoz polovnih vozila sa EURO 5 motorom

Datum:

Share post:

U Bosnu i Hercegovinu će se još do kraja maja moći uvoziti polovni automobili sa motorom Euro 4 i novi sa motorom Euro 5 kada na snagu stupa odluka o minimumu standarda prilikom uvoza vozila.

Nakon toga, odnosno od 1. juna, moći će se uvoziti samo polovna vozila sa Euro 5 motorom i nova sa Euro 6 motorom. To znači da će se u BiH moći uvoziti polovna vozila stara do deset godina.

Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na osnovu zahtjeva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

– Cilj je da imamo bolju ispravnost vozila i manje nesreća na putevima, manju zagađenost i zdraviju životnu sredinu, više novca u budžetima i na kraju ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja ugljen-dioksida – kaže predsjednik Udruženja Haris Muratović.

TESTNA REKLAMA

Kaže da su na osnovu odluke iz 2016. godine kojom je, takođe, ograničen uvoz automobila, evidentni višestruki benefiti po našu širu društvenu zajednicu. Smanjena je prosječna starost uvezenih vozila na 8,5 godina, smanjen je broj uvezenih rabljenih vozila i povećan uvoz novih.

Bosna i Hercegovina već ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, jer je oko 80 odsto registrovanih vozila starije od deset godina. Zbog toga je Udruženje zatražilo hitno uvođenje ograničenja uvoza rabljenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 5 norme izduvnih gasova sa sadašnjih Euro 4 normom. Takođe, ograničava se i uvoz novoproizvedenih motornih vozila koja ne ispunjavaju stadarde Euro 6 norme.

– Strožim normama podstičemo uvoz mlađih automobila. Nakon provođenja Odluke o ograničavanju uvoza putničkih automobila i vanjskih pneumatskih guma radi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi u BiH, evidentna su poboljšanja u smislu starosti uvezenih vozila. Cilj je da u narednom periodu imamo trend uvoza automobila koja su u prosjeku stara šest godina, kao što je to bio slučaj 2011. godine kada je van snage stavljena odluka koja je ograničavala uvoz automobila starijih od sedam godina – objašnjava Muratović.

Foto David Hecker/EPA.Automobili sa motorom Euro 5 u prosjeku su skuplji od 3.000 do 5.000 maraka, pa i više, ali ovlašteni trgovci kažu da će time i država imati veće prihode.Država je tokom deset mjeseci zarađivala 2.636 konvertibilnih maraka po vozilu na osnovu dažbina, a u tome periodu ukupno je prihodavala oko 155,2 miliona KM.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH ipak imaju drugačije viđenje.

– Ne očekujemo neke veće poremećaje ako imamo u vidu da smo prije tri godine donijeli odredbu koja se tiče Euro 4, a otprilike neke tri godine je razlika između Euro 4 i Euro 5 standarda tako da ne očekujemo nikakve posljedice. Ovo ne radimo uopšte da bismo povećali neke prihode, prihodi su isti, ništa se bitno nije promijenilo, osim što sada imamo kvalitetnija vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu – kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH.

Automehaničari kažu da je razlika između motora Euro 4 i Euro 5 prvenstveno u čišćenju izduvnih gasova. Euro 4 nema vodohlađeni ventil za razliku od Euro 5 koji to ima. Vozila sa motorom Euro 4 su veći zagađivači.

Istovremeno, vlasti planiraju da zagađenje vazduha smanje i podsticanjem prilikom kupovine električnih automobila tako što će od 31. decembra biti ukinute carine na uvoz ove vrste vozila u Bosnu i Hercegovinu.

Upućeni kažu da su uvoznici polovnih automobila u posljednje vreme napunili auto-placeve kako bi mogli poslije da prodaju auta i po većoj cijeni.

Međutim, zvanični podaci Uprave indirektne oporezivanje BiH, ali za prva tri meseca ove godine, kažu da jeste povećan uvoz rabljenih auta, ali ne značajno. Naime, u tri mjeseca ove godine uvezeno je 15.708 polovnih automobila, a prošle godine u istom periodu 15.096.

Smanjenje zagađenja

Bosna i Hercegovina je pristupanjem Energetskoj zajednici preuzela određene obaveze u smanjenju zagađenja. Prema Kjoto protokolu, Evropska zajednica se obavezala na postizanje ciljeva u smanjenju emisija stakleničkih gasova za period do 2012. godine sa produžetkom do 2020. godine nakon čega će biti primjenjivan Pariški sporazum koji je mnogo ambciozniji.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zajednica se isto tako obavezala da će do 2020. godine emisije stakleničkih gasova u kontekstu globalnog sporazuma smanjiti za 30 odsto i jednostarno za 20 odsto. Doprinos ostvarenju tih ciljeva moraće dati svi sektori.

Jedan vid emisija stakleničkih gasova iz saobraćaja, Evropska unija pa tako i BiH, rješava kroz svoju politiku o emisijama i vozilima. Upotreba goriva u saobraćaju značajno doprinosi sveukupnim emisijama stakleničkih gasova u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj se od 1. januara ove godina plaća eko taksa. U zavisnosti od vrste motora, kubikaže i starosti vozila, građani u prosjeku plaćaju naknadu od 5 do 50 KM.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...