Seminari Druge lige Republike Srpske, za obje grupe – istok i zapad, održani su odvojeno, u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Kandidati su polagali testove iz Pravila fudbalske igre i polaganja fizičkih normi.

Seminarima je prisustvovao Dragan Banjac, potpredsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i koordinator za sudije i suđenje u ime Izvršnog odbora, zadužen od predsjednika Vice Zeljkovića da nadgleda sve seminare službenih lica pred početak nove 2024/25. sezone.

Prije svega želim da se zahvalim predsjedniku Zeljkoviću na ukazanom povjerenju i riješenosti da zauzmemo oštar kurs u sređivanju stanja na listama službenih lica. Rezultati koji su postignuti govore da imamo stanovite probleme, pogotovo smo razočarani seminarom drugoligaškog zapada i neke krucijalne stvari moraće da se isprave u narednom periodu. Treba da povučemo određene radikalne poteze i zaustavimo negativan trend odliva kvaliteta i znanja, jer je očigledno da imamo problem sa sudijama čija edukacija nije na visokom nivou. Zauzećemo oštar kurs kako da vratimo dostojanstvo u našu sudijsku organizaciju i sve ćemo da radimo u interesu kvaliteta i prosperiteta suđenja, kao i sređivanja lista. Ne očekuje nas nimalo lagan ni jednostavan zadatak i nadamo se da neće postojati opstrukcije bilo kakve vrste, a s kojima smo se do sada sudarali. Najbitnije je da „snimimo“ realno postojeće stanje – rekao je Dragan Banjac, potpredsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske. 

Seminaru drugoligaškog zapada pristupilo je je samo 28 sudija od ukupno 43 sa obje liste (14 sa „A“ i 14 sa „B“ liste), a svega njih devet je uspješno položilo semninar sa „A“ liste (trojica pala na polaganju fizičkih normi, dvojica nisu trčala zbog povrede) i 11 sa „B“ liste (trojica pala na polaganju fizičkih normi).

Seminaru je pristupilo i 16 posmatrača suđenja i svi su uspješno položili testove.

Na seminaru drugoligaškog istoka pojavila su se 33 sudijska imena od 43 ukupno, 17 sa „A“ (16 uspješno položilo fizičke norme, jedan kandaidat nije trčao zbog povrede) i 16 sa „B“ liste (15 položilo i jedan kandaidat pao na polaganju fizičkih normi).
Seminaru su pristupila i 22 kontrolora suđenja koji su uspješno položili testove. 

Ne možemo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima na seminarima, ali ni odzivom kandidata, pogotovo na drugoligaškom zapadu. Prvenstvo počinje 10. avgusta, a mi imamo veliki broj odsutnih i onih koji su nisu položili norme, tako da postoji mogućnost da problem prereaste u ozbiljnog protivnika protiv sistema takmičenja. Kada je istočna grupa Druge lige u pitanju tu možemo da budemo, donekle, zadovoljni, ali nas pomalo hvata i panika pred seminar prvoligaških arbitara i kontrolora. Šta će da bude tek tu. Nadamo se, ipak, najboljem. Imamo deficit u kvalitetu – istakao je Željko Dragojević, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Seminar za sudije i kontrolore Prve lige Republike Srpske biće održan 2, 3. i 4. avgusta u Tesliću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdc.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име