Obućarima u RS SKOČILE PLATE

Datum:

Share post:

 Povećan obim posla i nedostatak kvalifikovane radne snage povećali su plate u pojedinim fabrikama obuće u Republici Srpskoj i za 20 odsto, a u pogone su primljeni i novi radnici.

Ni obućarsku industriju nije zaobišao masovni odlazak radnika, zbog čega poslodavci na sve načine pokušavaju da sačuvaju kvalitetan kadar kako bi u predviđenom roku uspjeli da odgovore na zahtjeve kupaca.

Direktor i vlasnik kotorvaroške Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić kaže da su pogoni tog preduzeća u Kotor Varošu i Kneževu u potpunosti popunjeni.

“Od početka godine smo zaposlili oko 100 radnika u obje opštine i sada su nam kapaciteti na knap, sve dok ne obezbijedimo dodatni prostor u Kneževu, gdje bismo onda mogli zaposliti još radnika. Tamo sada dio pogona radi u dvije smjene s obzirom na povećan obim posla”,  rekao je Bubić i dodao da “Dermal” trenutno zapošljava 880 radnika.

TESTNA REKLAMA

Bubić ističe da imaju čak i više posla u odnosu na kapacitete preduzeća.

“Radimo paralelno modni, radni i vojni program, imamo dobro tržište, tako da je situacija sada dobra”, rekao je Bubić naglasivši da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Naglasio je da su svim zaposlenim u ovoj godini povećali i plate, koje su daleko iznad republičkog prosjeka u ovoj branši.

“Plate smo povećali za oko 20 odsto, tako da je prosječna plata zaposlenih kod nas oko 730 maraka”, istakao je Bubić.

I u Fabrici obuće “Sanino”, koja u pogonima u Derventi i Prnjavoru trenutno zapošljava oko 850 radnika, posla ima za još bar 150 radnika.

“Dešavaju se pozitivni procesi u našoj branši jer inostrane firme pokazuju pojačan interes za ove prostore i obim posla se konstantno povećava. U razgovoru sa partnerima nastojimo pronaći način kako da stvorimo uslove da se poveća cijena rada kako bismo radnicima isplatili veće plate”,  rekao je direktor i vlasnik “Sanina” Radovan Pazurević.

Dodao je da je od početka godine ovo preduzeće zaposlilo 15 novih radnika, te da je nedostatak kvalifikovanog kadra najveći problem sa kojim se suočava obućarska industrija.

“Povećali smo plate zaposlenima za 19,6 odsto, a promijenili smo i sistem isplate toplog obroka. U pojedinim preduzećima su godinama isticali kako radnici imaju veća primanja nego kod nas, a sve iz razloga jer su isplaćivali topli obrok u novcu, dok su se naši radnici hranili u restoranu. Nakon ankete koju smo sproveli među zaposlenima, i mi topli obrok u iznosu od 6,29 KM isplaćujemo u novcu”,  dodao je Pazurević.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić ističe da je prosječna plata u tekstilnoj, kožarskoj i prerađivačkoj industriji u ovoj godini povećana.

“Prosječna plata u ovoj branši iznosila je 556 KM, dok se u ovoj godini osjeća blagi trend povećanja, pa imamo kompanije u kojima prosječna plata nije ispod 640 KM. Ima prostora da plate još rastu jer trenutni iznosi ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu”, rekao je Ružičić. 

Dešavanja u BIjeljini
​Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...