Obnovljena vodenica vampira Save Savanovića

Datum:

Share post:

Vodenica najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića u Zarožju, donedavno zarušena, ponovo stoji uspravno, obnovljena od temelja do krova. Uređen je ovaj, „mlin straha” opisan u Glišićevoj pripoveci „Posle devedeset godina” koja čuva narodno verovanje da je u davnim vremenima ovom mračnom gudurom kod izvora rečice Rogačice opasni Sava vampirovao.

Ima i danas onih putnika namernika koji bi tu priču da provere i ovaj mlin da pohode, ali mu je pristup doskora bio uzak, strm i opasan. Sada su Zarožani, uz pomoć bajinobaštanske opštine, taj problem rešili.

Dugo je vampirova prastara vodenica propadala, ali je i takva bila zanimljiva za turističke poslenike Bajine Bašte i Valjeva koji su se s kraja prošle decenije gložili čiji će brend „vampir turizma” ona da postane. Gloženje, međutim, nije pomoglo da bude obnovljena.

A zub vremena činio je svoje pa se krov Savinog mlina pre šest godina sručio. Posle su pali i drveni zidovi. Jezivo je izgledala građevina u dubodolini „u koju se bez glogova koca i belog luka ne ide”.

TESTNA REKLAMA

Ove jeseni, zaslugom i ulaganjima lokalnog aktiviste Miodraga Mija Vujetića, pokrenuta je obnova Savinog mlina. Kaže Vujetić za naš list da je sam platio majstore, nabavio građu, crep, čak i jednu staru neveliku brvnaru koju je ugradio u vodenicu.

Dodaje da su mu opština Bajina Bašta i Komunalno preduzeće mehanizacijom pomogli oko probijanja šireg puta do vodenice (da može traktor da siđe), te da su komšije učestvovale sa pet dnevnica dobrovoljnog rada.

– Stalno nam se vampir Sava ljutio što mu ne obnavljamo vodenicu – šali se Miodrag. – Ojačali smo temelje i stubove, ukrovili mlin i pokrili crepom. Ali posao nije završen: na proleće predstoji da se postavi vodeničko kolo, kamen za mlevenje, uredi jaz… Planiram da vodenica tada proradi, tek onda će privlačiti turiste.

Upitan kako turisti koji putuju između Bajine Bašte i Valjeva da nađu vodenicu Vujetić nam odgovara: – Bila je jedna tabla na obližnjem mestu zvanom Gnila Priseka s putokazom ka Savinom mlinu. Ali neko je u nju udario kamionom i slomio.

Obećano mi je u opštini da će nova biti stavljena.

Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...