Obilježeno 28 godina od odbrane Mezgraje – “Srbi ne zaboravljaju ovaj datum“

Datum:

Share post:

U ugljevičkoj Mjesnoj zajednici Mezgraja-Gaj danas je obilježeno 28 godina od kada su muslimanske oružane snage izvršile gnusan napad na stanovnike ovog podmajevičkog mjesta a Vojska Republike Srpske hrabro odbranila srpsku teritoriju.

Pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, predstavnici opštine Ugljevik i Boračke organizacije, te članovi porodica, prijatelji, rodbina i saborci, odali su počast sedmorici boraca otadžbinskog rata i četiri civilne žrtve čija su imena uklesana na spomen-obilježju u Mezgraji.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je Mezgraja primjer kako su Srbi časno branili svoj narod i teritoriju.

-Kada su neprijatelji mučki upali u selo, gdje su ubili četiri nevine civilne žrtve, jedno dijete i žena su su se suprotstavili i javili srpskoj vojsci koja je hrabro odbranila  Mezgraju-rekao je Marinković.

On je poručio da Srbi ne zaboravljaju ovaj datum.

-Borci su najzaslužni za stvaranje Republike Srpske i odbrane srpskog naroda-rekao je Marinković.

Šef kabineta načelnika opštine Ugljevik Milorad Jovičić istakao je da je dužnost i obaveza svih da se pomažu potomci onih koji su najviše dali za svoju otadžbinu.

-Pred ovim spomenikom, gdje će se generacije pred nama učiti vrijednostima slobode i dostojanstva otadžbine, na ovaj poseban način prisjećamo se sedam poginulih boraca iz Mezgraje i četiri civilne žrtve rata-rekao je Jovičić.

Mještanin Mezgraje Mitar Nešković rekao je da je na današnji dan izvršen zločin, jer su ubijeni nedužni civili.

-Ubili su strace  i taj zločin je do dana današnjeg ostao nekažnjen-rekao je Nešković.

Prije služenje pomen-parastosa Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi iz Mezgraje organizovali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je dobijeno 44 doze ove dragocjene tečnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...