Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada.

U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su odali počast borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te su delegacije položile vijence i cvijeće u znak zahvlanosti. Vijenac je prvo položio Gradonačelnik Petrović i predsjednik SG Bijeljina sa kumom slave, predsjednikom privremenog organa opštine Peć – Goraždevac, zatim BORS i Boračka organizacija Grada Bijeljina, Organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Treći RS pješadijski puk Oružanih snaga BiH, MUP RS, PU Bijeljina, ministri u Savjetu ministara BiH, ministri Vlade RS, poslanici u NSRS i PS BiH, odbornici SG Bijeljina, bratski Grad Kruševac, bratski Grad Leskovac, bratska opština Kumanovo, bratska opština Budva, Grad Novi Sad, opština Priština, gradska opština Palilula, opština Bileća, opština Ugljevik i opština Teslić. Poslije polaganja vijenaca, delegacije su obišle spomen sobu u Muzeju Semberije.

TESTNA REKLAMA

Nakon prazničnog bogosluženja u crkvi Svetog Đorđa, uz prisustvo velikog broja gostiju, krenula je litija gradskim ulicama od Zmaj Jovine ulice, pored TC „Emporium“, ulicama Gavrila Principa do kružnog toka, Žrtava fašističkog terora, Patrijarha Pavla, pored fontana i spomenika Kralju Petru do platoa ispred Gradske uprave, gdje je upriličeno lomljenje slavskog kolača. Ove godine, u lomljenju slavskog kolača učestvovali su najbolji učenici Grada, domaćin i kum slave.

Vladika Fotije podsjetio je da su proteklih sedam dana u Gradu organizovane razne manifestacije, kako kulture, tako i duhovne, što je dodatno uljepšalo Pantelinske dane.

„Sabrali smo se ovdje da blagodarimo Bogu na današnji praznik. Danas smo imali Svetu liturgiju i sada završavamo proslavu Svetog Pantelejmona upravo ovom crkvenom litijom, u slavu Božiju i spomen Svetog Pantelejmona. Sve je to jedan krug povezan, tako su proslavljali naši svetitelji, naši preci, a evo danas i mi slavimo na isti način“, rekao je vladika Fotije.

Gradonačelnik Bijelijne, Ljubiša Petrović zahvalio je svim prisutnim koji su došli da uveličaju krsnu slavu Grada Bijelijna iz okolnih gradova, opština i pobratima gradova.

“Bijeljina je danas centar svijeta zato što ima mnogo prijatelja, mnogo gostiju i ovu svevišnju, Bogom blagoslovenu litiju koja je prošla njenim ulicama. Hvala preosvećenom vladiki Fotiju na riječima mudrosti i strpljenja, što nas uvijek obraduje, što je tu za nas i zbog nas, što nas produhovljava kao naš pastir. Upućuje nas da treba da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, rekao je Petrović, te svim gostima poželio da iz Bijeljine ponesu najljepše uspomene, a da je u svakoj narednoj posjeti zatiču ljepšu, bolju i napredniju.

Kum slave, Miloš Dimitrijević, predsjednik privremenog organa opštine Peć, rekao je da mu je čast i zadovoljstvo biti kum krsne slave Gradu pobratimu.

„Naš bratski narod iz Republike Srpske nas podržava i daje veliku podršku nama koji živimo na prostoru Kosova i Metohije. Velika je čast biti kum, a ja se ovde osećam kao svoj na svome, kao brat kod brata i želim da se ovaj Grad još više razvija“, rekao je Dimitrijević, te iskoristio priliku da prenese pozdrave svih građana Goraždevca.

On je istakao da je sinošnji prijem koji je održan u Centru za kulturu „Semberija“, kao i Duhovno veče, za njega bio poseban događaj u životu, koji mu do sada niko nije priredio sem Grada Bijeljina.

Obilježavanje krsne slave, Svetog Pantelejmona, završilo se slavskom večerom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...