Obilježena 31 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade VRS (foto)

Datum:

Share post:

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomenik na Gradskom trgu u Bijeljini odana je počast poginulim borcima i obilježena je 31 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Prva Semberska brigrada bila je prva jedinica na prostoru Semberije. Formirana prije 31 godinu, osnovana je s ciljem da zaštiti srpsko stanovništvo u momentu kada je postalo jasno da će u BiH doći do ozbiljnih sukoba. Brigada je u temelje Republike Srpske u časnoj borbi ugradila živote mnogih svojih pripadnika.

Milan Lukić, komandant Drugog pješadijskog bataljona Prve semberske lake brigade, rekao je da je brigada brojala preko 2.200 boraca, poginulo je 137, a ranjeno je oko 300 boraca.

„Na početku ratnih dejstava, Prva semberska ratovala je uglavnom na području opštine Brčko, vrlo kratko i po dešavanju ratnih zbivanja na Majevičkom ratištu. Prije svega, u zahvatu tuzlanske opštine, a vrlo brzo smo se prebacili na Majevičko ratište i tu smo ostali do do kraja rata. Brigada je imala tu situaciju da je dosta komadanata brigade ranjeno, jedan je i poginuo za vrijeme rata, ali zonu odgovornosti brigade koju smo dobili, odbranili smo uspješno uz relativno male gubitke. Za protivnika smo imali najjači korpus druge strane, korpus Armije BiH, Dubrovski korpus koji je brojao oko 80.000 vojnika“, rekao je Lukić.

Brigada je, časno se boreći za slobodu svog naroda na početku djelovala na brčanskom i majevičkom ratištu, a zatim i drugim ratištima gdje se branio srpski narod. Demobilisani borci ističu da je najbitnije da Brigada nema nijednu mrlju u svojoj ratnoj istoriji.

Tešo Tešić, pripadnik Prve lake semberske brigade, prisjećajući se teškog perioda, kaže da je brigadi pristupio sa 32 godine.

Kako kaže, bilo je to vrijeme odazivanja otadžbini.

„Odazivanje otadžbini i entuzijazam pokrenuli su ljude. Ugasile su se mašine, ljudi su ostavili trakore na njivama i odazvali smo se pozivu, jer otadžbina zove. Bilo je nezamislivo da neko izostaje“, kaže Tešić, te dodaje da, nakon 31 godinu, boračka populacija nije dobila zahvalnost koju zaslužuje.

Ignjat Đorđić, član Predsjedništva Gradske Boračke organizacije, bio je pripadnik brigade od 30. januara 1992.godine do 26.maja 1996. godine.

Kako kaže, ratni put brigade bio je vrlo težak i specifičan.

„Mi smo prva jedinica koja je formirana na ovim prostorima. Zadatci su nam bili zaštita srpskog naroda i spašavanje. Nikakva borbena dejstva nismo izvodili, naš zadatak je bio zaštita“, istakao je Đorđić.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Petrovića, rekao je da je Prva semberska brigada iznijela veliki teret rata na svojim leđima, te da je ovo samo jedan od načina da se pripadnicima brigade oduže i da pokažu zahvalnost.

Vijence na spomenik poginulima položile su delegacije Prve semberske brigade, delegacija porodica poginulih boraca, delegacija Gradske boračke organizacije, delegacija Gradske uprave Bijeljina, delegacija MUP RS i mnoge druge.

Sa Gradskog trga je poručeno da sjećanje na one koji su za Republiku Srpsku dali ono najvrijednije nikada ne smije i neće da izblijedi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...

ĆORIĆ: Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" koji...