U Istočnom Sarajevu danas je obilježena 31 godina od formiranja Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža MUP-a Republike Srpske, kroz koji je prošlo oko 270 pripadnika od kojih je 18 poginulo, a 250 ranjeno u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Ilidža - godišnjica Specijalne jedinice policije MUP Srpske - Foto: RTRS

Ilidža – godišnjica Specijalne jedinice policije MUP SrpskeFoto: RTRS

Obilježavanju je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je istakao da je MUP, kao jedna od prvih institucija, učestvovao u stvaranju Srpske i dao ogroman doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i očuvanju Republike i njenoj zaštiti nakon rata.

Karan je naglasio da danas poklanjaju dužnu pažnju za 18 pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža koji su položili živote za Republiku Srpsku.

Karan je podsjetio da je 144 pripadnika Specijalne brigade policije položilo život za Republiku Srpsku.

On je istakao da je dug i obaveza prema svima njima da MUP nastavi da čuva ustavni poredak Republike Srpske i bezbjednosti i štiti živote svih građana i njihove imovine.

Ilidža - Obilježavanje godišnjice Specijalne jedinice policije MUP (Foto: RTRS)

Ilidža – Obilježavanje godišnjice Specijalne jedinice policije MUP (Foto: RTRS)

Ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Branislav Okuka rekao je da je neophodno i dalje njegovati kulturu sjećanja na djelo koje je za sobom ostavila ova jedinica.

Zamjenik komandanta i predsjednik Udruženja boraca Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Duško Tešić ističe da se današnjim okupljanjem odaje počast poginulim borcima, ali se istovremeno šalje poruka da je bilo ispravno sve što su pripadnici ove jedinice uradili za vrijeme rata.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske  Radan Ostojić rekao je da je velika zasluga ovog odreda i čitave brigade MUP-a koja je dala ogromne žrtve za stvaranje Srpske.

Nekadašnji pripadnik Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža Miroslav Filipović ukazao je da je neophodno da se povede više računa o statusu porodica poginulih boraca, istakavši da i dan danas postoje djeca poginulih pripadnika ove jedinice koja su nezaposlena.

Parastos za poginule pripadnike Osmog odreda Specijalne brigade policije Ilidža služen je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a nakon toga su položeni vijenci na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име