OBILJEŽEN I U NORVEŠKOJ: U Oslu proslavljen Dan Republike Srpske

Datum:

Share post:

U Oslu je danas proslavljen Dan Republike Srpske, a u besjedi održanoj na svečanoj akademiji posebno je naglašena potreba očuvanja identiteta srpske djece koja sa roditeljima žive u Norveškoj. u organizaciji Odbora za proslavu Dana Republike Srpske u ovom gradu.

Predstavnici Odbora i Ambasade Srbije položili su cvijeće na centralni spomenik u Aleji saveznika za 2.368 žrtava, uglavnom Srba iz Jugoslavije, koje su norveški i njemački nacisti ubili tokom Drugog svjetskog rata.

Prethodno je služena liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Oslu i osveštan slavski kolač.

Proslavi Dana Republike Srpske, uz ostale goste, prisustvovali su univerzitetski profesor – istoričar Bjern Ditlef Nistad i otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Norveškoj Isidora Đorđević.

Republika Srpska danas proslavlja 9. januara – Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...