Obilježen DAN osnivanja GARDE ''PANTERI''

Datum:

Share post:

Elitna jedinica Vojske Republike Srpske, Garda Panteri okupila je tokom rata 2.512 boraca. 
 
Na ratnom putu garde, koji je iz Semberije vodio preko Majevice, Birča, Nišićke visoravni, Posavine,  pa sve do Kupresa, život je izgubilo preko  100 boraca, među kojima je i prvi komandant brigade Brako Pantelić Panter. Ranjeno je blizu 800 boraca, mnogi i više puta.

Branko Pantelić Panter
 
– Jedinica je bila angažovana na svim  frontovima i ratištima Republike Srpske  a ponosini smo  na  našu borbu i zadatke  koje su ispunjavali junaci ove jedinice.  Među najznačajnijim bitkama Garde Panteri izdvaja se oslobađanje stanovništva Smoluće i okolnih sela, koje je tri mjeseca bilo u neprijateljskom okruženju, kao i učešće u oslobađanju koridora života, istakao je predsjednik Udruženja veterana Garda Panteri, Petar Cvijetinović.
 
S obzirom na trenutno stanje, udruženje je ove godine nešto skromnije  obilježilo ovaj datum, sa mnogo manje bivših članova, koji su položili vijenac ispred centralnog spomenika na gradskom trgu, a obišli su i spomenike Ljubiši Saviću Mauzeru, nekadašnjem komandantu i osnivaču  brigade te ratnom komandantu Branku Panteliću Panteru.


 
– Garda je bila sigurno jedna od najboljih jedinica, dala je najveći doprinos u stvaranju Republike Srpske. Nažalost, mnogi njihovi borci su dali i svoj život, mi smo danas ovdje da ih se sjetimo, da ih pomenemo i da kažemo da smo im zahvalni – rekao je Cvijetinović.


 
U proteklom periodu ovo Udruženje je obišlo veliki broj svojih članova gdje su socijalno ugroženima uručeni paketi pomoći kao i određena finansijska sredstva. Nažalost veliki broj bivših pripadnika  Garde Panetri nije više među živima, a trenutno, po evidenciji udruženja, ostalo je još  oko 500 živih nekadašnjih boraca ove jedinice.
 
Garda Panteri,za  zasluge u ratu, odlikovana je Ordenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...