Obilježen Dan ODBRANE Grada Bijeljina

Datum:

Share post:

Povodom obilježavanja Dana odbrane Grada Bijeljina, delegacija Gradske boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca Bijeljina, danas je položila vijenac ispred centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ne smijemo zaboraviti našu istoriju
„I pored ove novonastale situacije, danas smo položili vijence ispred centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Mi ne smijemo zaboraviti našu istoriju i sve ljude koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu i dali veliki doprinos u očuvanju RS. Dana 31. marta 1992. godine jake snage Muslimansko-hrvatske federacije i Patriotske lige i Zelenih beretki imali su zadatak da ovladaju Gradom Bijeljina i svim strateški najvažnijim objektima i sigurno da bi to doprinijelo da oko milion ljudi u okruženju ostanu bez veze sa Maticom Srbijom. Hvala Bogu u to vrijeme je i srpski narod uz pomoć JNA bio dobro organizovan i za samo tri dana Grad Bijeljina je stavljen pod kontrolu srpskog naroda i Vojske RS“, rekao je predsjednik Gradske boračke organizacije Grada Bijeljina Miodrag Stevanović.

Kako je rekao, Bijeljina je žila kucavica kroz koju je čitav rat proticao koridor života i semberski narod je mnogo doprinio u stvaranju i odbrani RS.

1.000 boraca Semberije dalo život za slobodu
„Na području Semberije je bilo oko 28.000 pripadnika Vojske RS i, nažalost, oko 1.000 boraca je dalo svoj život za otadžbinu. Mi smo i danas ovdje da kažemo da ih nismo zaboravili, da im odamo dužnu poštu, položimo vijence i da kažemo da ćemo ih pamtiti zauvijek“, poručio je Stevanović.

Predsjednik Srpske radikalne stranke 9. januar Mirko Blagojević je naveo da su danas na ovaj način obilježili jedan od najvažnijih datuma za RS.

„Ovdje je počela da se stvara RS tog 31. marta 1992. godine. Ovo je sasvim sigurno jedna od najznačajnijih pobjeda u tom ratu i moraćemo se potruditi da ovaj dan zauzme jedno značajno mjesto u istoriji RS, jer zahvaljujući pobjedi u Bijeljini, vrlo brzo smo slomili i otpor Alijinih snaga u Brčkom, Zvorniku. Stvorena je ogromna teritorija što je dalo podstreka srpskom uplašenom narodu u to vrijeme da se osokoli i odbrani svoje pragove“, rekao je Blagojević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...