BRČKO: Obilježavanje 30 godina od vojne akcije „Sadejstvo 93“ (foto)

Datum:

Share post:

U Potočarima kod Brčkog danas će biti obilježeno 30 godina od vojne akcije „Sadejstvo 93“ i proboja „strujnog koridora“, te otkriven spomenik za 23 borca Garde „Panteri“, saopšteno je iz bijeljinskog Udruženja veterana „Garda Panteri“.

Ovom prilikom će u crkvenoj porti u Potočarima biti služen parastos za poginule borce u ovoj akciji, među kojima su i 23 borca Garde „Panteri“, za koje će biti otkriven i osveštan spomenik.

Predviđeno je obraćanje predstavnika jedinica koje su učestvovale u ovoj akciji, te predstavnika vlasti Republike Srpske i distrikta, navodi se u saopštenju Udruženja veterana Garde „Panteri“.

Operacija „Sadejstvo 93“ je kodni naziv za operaciju Vojske Republike Srpske (VRS) koja je počela 20. jula 1993. godine u Posavini, a trajala je do 27. jula.

GENERAL KESEROVIĆ o operaciji „Sadejstvo 93“: „Sve ono što je u miru, puno ljepše je od onoga što je u ratu“

Budući da je bilo ugroženo stabilno i adekvatno snabdijevanje električnom energijom Krajine, VRS je odlučila da proširi koridor kod Brčkog kako bi se uključila i popravila električna linija koja je prolazila kroz sela Brod, Donja Brka, Kolonija, Lipovac, Đukići i Bajići.

Nakon zauzimanja južnih dijelova, taktičke grupe VRS kreću u potragu i čišćenje terena od neprijateljskih snaga duž jednog dijela pruge Brčko-Gradačac u pravcu sela Lipovac.

Armija BiH bezuspješno je pokušala da kontranapadom povrati izgubljene položaje.

Ulaskom VRS u Brku 27. jula operacija je zvanično završena srpskom pobjedom. Srpske trupe su ojačale novu liniju fronta koja je uspostavljena na liniji sela Bajići-Đukići-Brka-Potočari.

Obilježavanje će početi u 12.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...

VLADA SRBIJE: Još jedno priznanje za Bijeljinu – još jedno učešće na Krosu RTS-a (foto)

U Vladi Republike Srbije danas je održan radno-svečani sastanak s ciljem rekapitulacije prethodnog i najave KROSA RTS-a za 2024. godinu....