Obilježavanje 147 godina od Nevesinjske puške

Datum:

Share post:

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje nevesinjskim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja počelo je obilježavanje 147 godina od početka ustanaka u Hercegovini – Nevesinjske puške.

 

Pomenu koje služi sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Srpske, konzuli Srbije u Mostaru i Trebinju.

Prisustvuju i načelnici Nevesinja Milenko Avdalović, Gacka Ognjen Milinković, Bileće Veselin Vujović, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, predstavnici boračkih udruženja, potomci ustanica i mještani.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja zajedno organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

TESTNA REKLAMA

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u Srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udrežnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.

Nakon polaganja cvijeća slijede obraćanja zvaničnika i prigodan program.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...