Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Datum:

Share post:

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje.

Ovo je samo jedna od odluka koju je donijela Agencija za bankarstvo RS nakon što je Narodna skupština RS usvojila Zakon o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Agencija za bankarstvo RS je tako na osnovu ovog zakona donela sljedeće odluke: o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja podataka o međubankarskim naknadama; o utvrđivanju liste najreprezentativnijih usluga povezanih sa platnim računom; o utvrđivanju sadržaja informativnog pregleda usluga i naknada povezanih sa platnim računom i Odluku o utvrđivanju forme i sadržaja izveštaja o naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

Odluke se primjenjuju na banke sa sjedištem u Republici Srpskoj i na organizacione dijelove banaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine koji posluju u Republici Srpskoj.

TESTNA REKLAMA

– Usvajanjem ovih odluka, Agencija za bankarstvo Republike Srpske propisala je obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge povezane sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku za sve usluge koje su tom korisniku pružile, a taj izvještaj sadrži i podatke o svim kamatama koje su banke naplatile od korisnika, kao i o svim kamatama koje je korisnik ostvario – navode u Agenciji.

Nadalje, definisano je da je, u slučaju gašenja platnog računa, banka dužna, nakon gašenja tog računa, korisniku bez odlaganja dostaviti izvještaj o naplaćenim naknadama koji se odnosi na taj platni račun, za period do dana njegovog gašenja, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana gašenja tog platnog računa.

POREĐENJE CIJENA

U Agenciji za bankarstvo RS podsjećaju klijente banaka u Republici Srpskoj da Agencija na svojoj internet stranici (u rubrici „Za korisnike finansijskih usluga“) objavljuje izvještaj „Naknade i provizije za usluge u poslovanju sa stanovništvom“, u kojem su prikazane reprezentativne cijene bankarskih usluga svih banaka u Republici Srpskoj, omogućujući na taj način korisnicima finansijskih usluga njihovo poređenje i odlučivanje o istima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.cm

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...