Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić poručio je danas da će institucije Srpske u punom kapacitetu pomoći svim Srbima protiv kojih se u Sudu BiH vode procesi za ratne zločine.

Nuždić je, nakon sastanka predstavnika najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske /VRS/ i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u Bijeljini, rekao novinarima da su pravosudne institucije na nivou BiH preuzele praksu Haškog tribunala, te hapse i presuđuju samo Srbima, dok su drugi amnestirani za sva počinjena zlodjela.

„Ne možemo ni očekivati neki bolji tretman Srba u institucijama čiji bi zadatak trebalo da bude pravo i pravičnost. Ako samo uzmemo u obzir činjenicu da se Sud BiH nalazi u bivšem mučilištu za Srbe – kasarni `Viktor Bubanj` i da je prije nekoliko dana predsjednik tog suda uhapšen, onda se samim tim postavlja pitanje na koji način te institucije pravično mogu da dosuđuju bilo kakve kazne“, rekao je Nuždić.

On je ocijenio da je poražavajuće to što je Sud BiH izrekao Srbima skoro 2.500 godina kazne zatvora, dok mnogobrojni zločini nad Srbima nisu procesuirani.

„Činjenica je i to da nema bilo kakve sankcije za najviše zvaničnike na nivou BiH, kao što je slučaj sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirevićem, koji je Atifa Dudakovića javno nazivao herojem, te slučaj hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića koji je Srbe ubijene na Nikoljdan u Jošanici 1992. godine nazvao agresorima“, rekao je Nuždić i dodao da je Tužilaštvo BiH na sve to ostalo nijemo.

On je naveo da su danas na sastanku doneseni bitni zaključci, a predstavnici institucija Republike Srpske upoznali su bivše pripadnike elitnih jedinica VRS sa onim što se dešava na nivou BiH.

„Mi se, kao i u prethodnih godinama, nalazimo u punom kapacitetu kako bismo pomogli svim ljudima protiv koji se vode procesi“, rekao je Nuždić.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici udruženja veterana specijalnih jedinica VRS i policije, te predstavnici resornog ministarstva i Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, podneseno je niz inicijativa za podršku borcima protiv kojih se vode postupci pred Sudom BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име