Prijedlog zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji će Narodna skupština sutra razmatrati prema hitnom postupku, predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Predlagači zakona su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske.

Predlagači zakona, obrazlažući razloge za njegovo donošenje, naveli su da je Ustavni sud BiH 19. juna usvojio odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, te na ovaj način Pravilima regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom.

Zato se pristupilo donošenju zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, kao i zaštite Srpske od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz Republike, piše u obrazloženju objavljenom na sajtu Narodne skupštine.

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagači su naveli da se odlukom Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila tog suda prouzrokuju štetne posljedice za rad organa i organizacija Srpske, stvaraju mogućnosti za sazivanje sjednica i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Srpske i time urušavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske, zbog čega je u opštem interesu donošenje ovog zakona po hitnom postupku.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske, predlagači su istakli da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem Republike Srpske, što predstavlja naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo konstatuje da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u skladu sa Ustavom Republike Srpske, pravnim sistemom Republike i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.

Narodna skupština u srijedu, 21. juna, usvojila je Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, gdje je pozvala taj sud da ukine svoju odluku o brisanju člana 39 Pravila Ustavnog suda BiH i zadužila Vladu Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda kojim se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: vladars.net/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име