NSRS, MARKOVIĆ, PDP: Usvajanje Zakona o kleveti je direktno ugrožavanje slobode govora i uvođenje jednog vida diktature (video)

Datum:

Share post:

Slaviša Marković, odbornik PDP u NSRS, na jučerašnjoj sjednici govorio je o prijedlogu Zakona o kriminalizaciji klevete, te se osvrnuo na sam tok i zakazivanje sjednice. Kako kaže, s obzirom da se Prijedlog nalazio na drugoj tački Dnevnog reda, evidentno je da je vlasti i režimu jedini cilj da Zakon što prije ugleda svjetlost dana.

„Jako kratka procedura od Nacrta do konačnog prijedloga je dokaz da je Vlasti i režimu jako bitno da se ovaj Zakon što prije usvoji. Uz određene korekcije koje ste napravili, a one se odnose u najvećem dijelu za iznose kazni, malo toga je uvaženo od strane Javnih rasprava, sugestija i prijedloga koje su u najvećem dijelu prisigle od novinara“, rekao je Marković.

On je istakao da postoje mnogo veći prioriteti kada je riječ o Zakonima, ali ipak, kako kaže, za vlast je, sudeći po učestvovanju odbornika pozicije u raspravi, uvođenje Zakona o kleveti najbitnije.

„Sve ono što je vama bitno, vi se odmah javite da nas što prije ubjedite kako je to sve dobro. Ja mislim da puno zakona, puno bitnijih stvari je trebalo danas da se nađe na ovoj sjednici i da ovaj zakon apsolutno nije bio prioritet da se uvrsti u Dnevni red i da bude druga tačka Dnevnog reda. Razlog tome je da, samo ako bi slučajno se desilo da ne završimo ova dva dana sjednicu, makar da se ovaj zakon usvoji, pa da se onda prekine i sjednica i da se nastavi u septembru. I to će tako biti. U suštini, to je jedini razlog zašto smo se danas skupili ovde, da vi izglasate ovaj zakon i tu neće biti dileme nijednog momenta i samim tim ćete pokazati da je za vas i za vlast najbitniji ovaj zakon, a ja mislim da je mnogo prečih stvari bilo“, jasan je bio Marković.

Marković je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske nedavno na NSRS govorio o jedinstvu srpskog naroda, o odbrani Republike Srpske, ali da se danas niko nije sjetio da kaže da bi srpsko jedinstvo zapravo predstavljalo to da se uvaže sugestije novinara.

„Da smo uvažili sugestije ovih novinara koji su protestovali u Banjaluci, to bi značilo da se ovaj zakon skine sa Dnevnog reda,  pa da o njemu raspravljamo kasnije ili da pokušamo urediti onako kako je najbolje. Nismo imali te prijedloge, nego čekamo taj četvrtak kada će vjerovatno vlast usvojiti taj zakon. Da li je danas prioritet i za ovu vladu bilo da pričamo o ovoj presudi koja je svježa, a odnosi se na RiTE sa 130 miliona – očigledno nije. Da li je danas pitanje boračke populacije bilo prioritet – očigledno nije. Zakon o porjeklu imovine, zakon o korupciji, jer smo po korupciji među prvim zemljama u Evropi – za vlast i vladu očigledno nije prioritet“, kaže Marković.

Odbornik PDP u NSRS, takođe je podsjetio da su evropski zvaničnici sugerisali da pomenuti Zakon ne treba da se koristi u ovoj formi i da zemlje u Evropi koje imaju ovaj zakon, koriste praksu da kažu da je ovo zastarela metoda.

„Pričali smo zašto ovaj zakon nije dobar da se ovde primjenjuje, zašto smatramo da će on biti oružje vlasti da se obračunava sa neistomišljenicima i opozicijom. Građani RS po svim anketama nemaju povjerenje u pravosuđe RS i to je ključan motiv zašto smatramo da i ovaj zakon nije trebao ići i zato ćemo biti protiv ovog zakona. Kleveta kada govorimo o samom zakonu je već kažnjiva po Zakonu o zaštiti od klevete gdje je predviđeno da se o klevetanoj osobi treba da nadoknadi određena šteta i mislimo da to nije moralo biti uvršteno u Krivični zakonik“, smatra Marković.

Pored primjedbi i sugestija od strane predstavnika medijskih kuća, postojale su i određene primjedbe od nevladinih organizacija. Naime, predstavnici Helsinškog odbora su istakli da bi za RS prioritet bio da se donese novi Zakon o porjeklu imovine, jer je potrebniji građanima RS više nego Zakon o kleveti.

Marković je takođe istakao da postoji više nejasnoća kada je riječ o ovom Zakonu, kao što je njegova primjena u BiH.

„Ovakav zakon nemamo u FBiH. Postavlja se logično pitanje, ako određene izjave budu okarakterisane kao klevete a budu izrečene na području Federacije, kako će se one tretirati i sprovoditi u RS, jer očigledno ovaj zakon nije primjenljiv na cijeloj teritoriji BiH. Evidentno je da su i pravosuđa opterećena kada su u pitanju sudski postupci, pa samo uvođenje novih praksi će dodatno napraviti određene poteškoće u samom funkcionisanju sudova“, kaže Marković.

Tokom svog izlaganja, iskoristio je priliku da pročita dijelove pisama koja su upućena predsjedniku NSRS, Vladi RS i odbornicima, a na temu uvođenja Zakona o kleveti.

„Šef Evropske komisije, Ursula von der Leyen je sugerisala da ovaj zakon ne bi trebao ići u ovakvoj formi i da je ovo korak unazad kada je u pitanju put RS i BiH ka EU. Sličnog takvog razmišljanja je i gospodin Sattler koji nam je svima poslao dopis gdje je sugerisao da pravosuđe RS nije spremno za ovaj zakon i da u ovoj formi ne bi donio ništa dobro za građane RS. Sva ta pisma koja su dolazila, nijednog momenta nisu podstakla predlagača da ovaj zakon povuče. Za vas je očigledno najbitnije da se ovaj zakon usvoji, da on ugleda svjetlost dana i da njegova primjena krene što prije“, rekao je Marković, govoreći o stavovima predstavnika Evropske unije.

On je takođe istakao da PDP neće podržati usvajanje Zakona o kleveti, jer smatraju da u ovom momentu postoji niz prioriteta i zakonskih okvira koji su trebali biti usvojeni prije ovog zakona.

Odbornici PDP juče su dali i podršku u vidu protesta svima koji su protestovali ispred NSRS. Marković je takav potez okarakterisao kao poziv na jedinstvo o kojem je govorio predsjednik Republike Srpske na jednoj od prethodnih sjednica.

„Želim reći da nećemo podržati ovaj zakon, koji sam po sebi ima puno manjkavosti. Ja sam prethodno govorio da su bile visoke kaznene odredbe, mi smo sada imali situaciju da su se smanjile određene kazne, ali budite sigurni i da kazna od 6.000KM nije prihvatljiva za sve građane RS koji imaju određene presude. Nepovjerenje u Tužilaštvo je sigurno nešto što stvara određenu dozu rezerve kod nas kada je u pitanju usvajanje ovog zakona i to je samo jedan od razloga zašto nećemo podržati ovaj zakon“, kaže Marković.

On je dodao da bi usvajanje Zakona o kleveti značilo direktno ugrožavanje slobode govora, što je nedopustivo. Kako kaže Marković, kriminalizacija klevete je uvođenje jednog vida diktature i nešto što nije potrebno i ne bi trebalo da postoji ni u jednoj demokratskoj zemlji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...