Novoizgrađeni zatvor zjapi prazan

Datum:

Share post:

Novoizgrađeni zatvor u Istočnoj Ilidži i dalje zjapi prazan, jer Savjet ministara u tehničkom mandatu ne želi da odredi datum za otvaranje dugo očekivanog objekta.
 

Strani donatori zaprijetili su da će zbog neodgovornosti BH ministara zatražiti povrat 11 miliona evra koliko su poklonili BiH za izgradnju najvećeg objekta te vrste. U Ministarstvu pravde priznaju da se radi o klasičnoj političkoj opstrukciji većine ministara koji sjede u Savjetu.

"Pojedine kolege ministri su se, iz njima znanih razloga, usprotivili razmatranju i usvajanju odluka koje su ključne za dalje korake ka otvaranju zatvora. Nažalost, oni javno ne žele istupiti i kazati zašto opstruišu ovaj projekt. Uže gledano, odgovornost je nesumnjivo na tim funkcionerima, ali se u najširem smislu, bez svake sumnje, ovo pitanje mora posmatrati sa aspekta zakona i onoga ko, i po kojoj proceduri, donosi odluke pa u tom smislu i pitanje odgovornosti", istakao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH. 

 

Thumbnail

TESTNA REKLAMA

 

Zatvor se gradio 12 godina. Prijeko je potreban jer su počinioci najtežih krivičnih djela, koji bi trebalo da idu u novi objekat, sada smješteni po entitetskim zatvorima koji su, po svim pokazateljima, pretrpani, posebno u Federaciji. Upućen je zahtjev Savjetu ministara za gašenje Jedinica za izgradnju zatvora, ali ni do te odlike nije došlo, iako je Jedinica posao i zvanično završila.

"Tehnički prijem je završen, izvještaj je pozitivan i dostavljen je opštini i svi ostali dokumenti koji su se trebali dostaviti opštini, što se sa te strane tiče, sve je završeno", istakao je Zoran Bašić, direktor Jedinice za izgradnju zatvora.

Ministartsvo pravde BiH kaznenopopravnim zavodima u Republici Srpskoj i FBiH, godišnje doznači četiri miliona maraka za troškove služenja kazni. Izgradnja novog zatvora, površine 24 hiljade kvadratam koštala je 40 miliona evra. Zatvor će primati 500 do 600 zatvorenika i u njemu će raditi 300 ljudi, najavljeno je ranije, otprilike u isto vrijeme kada je rečeno da će objekat biti otvoren početkom godine. 

I dalje se čeka da Savjet ministara koji je u tehničkom mandatu, otvaranje zatvora stavi na dnevni red. Sve dok se to ne desi, BH građani plaćaće penale, jer se velika sredstva izdvajaju za održavanje već završenog zatvora. 

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....