NOVITOVIĆ: Nisam dobio peticiju deminera, ako su je dobili Višković i Dodik, možete njih pitati šta misle

Datum:

Share post:

Novitović deminere zatvorio u kancelarije i srezao im plate

– Bez terenskog dodatka plate manje i za 40 odsto

– Demineri traže hitno potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora

Vršilac dužnosti direktora Republike uprave Civilne zaštite (RUCZ) Milan Novitović bez ikakvog obrazloženja je naložio da demineri umjesto da idu u minska polja svako jutro dolaze na posao u nedavno kupljenu zgradu RUCZ u Trnu kod Banjaluke, otkriva CAPITAL.

FOTO: Agencije

Demineri peticijom traže da se vrate u minska polja i rade svoj posao umjesto što radno vrijeme provode u kancelarijama. Oni u peticiji navode da im se uskraćuje pravo da rade poslove deminiranja za koje imaju rješenja i ističu da im se time značajno umanjuju primanja.

Predsjednik Sindikalne organizacije RUCZ Stevo Perišić potvrdio je za CAPITAL da su peticiju uputili direktoru Milanu Novitoviću, resornoj ministarki Senki Jujić, kao i da su je juče predali na protokol premijera i predsjednika Srpske Radovana Viškovića i Milorada Dodika.

„Tražimo hitno vraćanje u otvorena deminerska radilišta i na rad u minska polja. Plate deminera bez terenskog dodatka koji dobijamo kada radimo deminiranje umanjuju se i za 40 odsto. Pored nas koji trpimo materijalnu štetu, direktnu štetu trpi i Republika Srpska i svi naši građani, jer svaki dan koji demineri zbog odluke direktora provode izvan minskih polja povećava opasnost po bezbjednost stanovništva i materijalnih dobara“, kaže Perišić.

On ističe da im je u ponedjeljak istekao kolektivni godišnji odmor i da su očekivali da će se vratiti svojim redovnim radnim zadacima u minskim poljima.

„Međutim, pomoćnik direktora za deminiranje prenio nam je usmenu naredbu direktora da nema deminiranja i da dolazimo na posao u nedavno kupljenu zgradu RUCZ u Trnu u prostorije koje još nisu potpuno uređene. Nismo dobili nikakvo obrazloženje za to, jer smatramo da je ta odluka pogrešna zato što su trenutno najpovoljniji vremenski uslovi za deminiranje i nema nikakve logike deminere držati zatvorene u kancelarijama“, kaže Perišić.

Prema njegovim riječima, demineri i svi zaposleni u RUCZ peticijom traže i hitan završetak pregovora između socijalnih partnera i potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora u organima uprave.

„Bitan dio naše plate i primanja obračunava se u skladu sa posebnim odredbama Posebnog kolektivnog ugovora, tako da zbog rastezanja sa njegovim potpisivanjem trpimo veliku štetu“, kaže Perišić.

FOTO: RUCZ RS

Milan Novitović koji se nalazi u Sloveniji gdje tim RUCZ pruža pomoć nakon katastrofalnih poplava kaže da nije dobio peticiju, ali ističe da se demineri ne nalaze u kancelarijama.

„Umjesto što pišu peticije, neka pročitaju šta je sve posao deminera. Nisam dobio nikakvu peticiju, ako su je dobili Višković i Dodik, možete njih pitati šta misle“, kazao je Novitović za CAPITAL, ističući da „Republičkom upravom Civilne zaštite ne rukovodi sindikat, već direktor“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...