NOVITOVIĆ: Dijelovi Slovenije i dalje odsječeni od svijeta

Datum:

Share post:

Definitivno ostajemo do petka u Sloveniji, a u slučaju da bude postojala nova odluka Savjeta ministara o produženju angažmana, ostaćemo i dalje. Slovenija je uputila zahtjev za produženje našeg boravka jer su prezadovoljni učinkom u prvih deset dana.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović. Timovi iz Srpske i FBiH već desetak dana rade na saniranju posljedica poplava kakve ne pamte u Sloveniji, a juče ih je posjetio i ambasador BiH u toj zemlji Dario Novalić.

– Vidljivi su pomaci, od čišćenja smeća, isušivanja objekata, a na nekim će tokom ljetnih dana obijati i malter. Gdje je bilo potrebno, postavljeni su i pontonski mostovi – rekao je Novitović.

Kako kaže, i za njih je ovo veliki izazov, jer je riječ o nestandardnom zadatku.

– Kod bujičnih poplava nemate klasične akcije spasavanja, nemate tim na vodi i pumpe velikog kapaciteta. Ovdje je poplava krenula u tri poslije ponoći i napravila je katastrofu do deset ujutru. Za 48 časova povukla se u korito, ali je ostavila pustoš iza sebe jer su to planinske rijeke, velike snage – rekao je Novitović.

Sve ide u pravcu oporavka, ali put neće biti jednostavan. Kako kaže Novitović, Slovenci imaju izuzetno razvijenu vatrogasno-spasilačku službu, te daju maksimum da se vrate svakodnevici.

– Imaju više od 1.300 dobrovoljnih vatrogasnih društava i većina njih angažovana je na terenu, a konkretno kod nas u Štajerskoj su od sedam ujutru svaki dan. Izuzetno su organizovani i na usluzi ne samo timovi nego i pojedinci. Svakodnevno se srećemo i sa kolegama iz ostalih zemalja i sve funkcioniše besprijekorno – rekao je Novitović te dodao da im je jedina zamjerka mali broj kamiona, jer sporo funkcioniše odvoz materijala i smeća.

Naglašava da je zabilježena velika šteta ne samo na stambenim objektima već i na koritima rijeka, prirodnim dobrima. Ovaj dio Slovenije živi od turizma i sve je bilo podređeno tome.

– Samo u Savinji imali su oko 1.200 turista koje su tog dana morali da evakuišu. Postoje mjesta koja su još odsječena od ostatka Slovenije, pa se tim ljudima dolazi ili iz Austrije ili nekim alternativnim putevima kroz šumu samo da bi im bile dostavljene osnovne životne namirnice – rekao je Novitović.

Još jednom je naglasio da je tamošnje stanovništvo prezadovoljno učinkom naših ljudi.

 – Doprinos je vidljiv, izuzetna zahvalnost zemlje domaćina, ali i građana koji su oduševljeni našom solidarnošću. Komuniciraju s nama, donesu i sok, kafu i vodu, izuzetno su zahvalni – rekao je Novitović.

Dovoljno ljudi u Srpskoj

Prema riječima Milana Novitovića, u Srpskoj ovog ljeta nema puno požara, što je veliko rasterećenje kako vatrogascima spasiocima, tako i njima u Republičkoj upravi civilne zaštite, ali i kolegama u Helikopterskom servisu RS.

– Kada radimo procjenu angažovanja, prvo uradimo analizu trenutnog stanja po rizicima u Srpskoj. Ovo su mjeseci kada postoji opasnost od požara, ali analizirajući stanje, vidjeli smo koje kapacitete možemo staviti na raspolaganje u Sloveniji. Gdje god da se nalazimo, dovoljno ljudstva ostaje u Srpskoj da pruži pomoć građanima i nijedan centimetar ne ostaje nezaštićen – rekao je Novitović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene TRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri bebe, dva dječaka i...

VRIJEME DANAS umjereno do pretežno oblačno

Ujutru će biti umereno do pretežno oblačno, a tek ponegde na severozapadu moguća slaba prolazna kiša. Prepodne i...

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...