Savjet za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švajcarske, organizovao je konferenciju za novinare i urednike u Konjicu pod nazivom „Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj – Kako dalje?“, koja je pored medijskih radnika okupila i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija.

Dženana Burek, izvršna direktorica Savjeta za štampu i online medije u BiH, rekla je da su mediji danas u jako izazovnim i teškim vremenima, a da je novinarstvo časna profesija koju, nažalost, moramo braniti.

Da zadatak medija u BiH nije nimalo lak i da je na djelu sve veće smanjenje prostora građanskog djelovanja, smatra i ambasador Švajcarske Danijel Hunn.

„Mediji su stub demokratije koji pružaju nezavisne informacije građanima i biračima, osnažujući ih da donose političke odluke temeljene na potkrijepljenim informacijama. Da bi obavljali svoje zadatke, mediji moraju biti pouzdani, mora im se vjerovati i moraju biti nezavisni, posebno od političkog uticaja“, kazao je Hunn.

Na panelu „Mediji na optuženičkoj klupi“ govorili su glavni i odgovorni urednici vodećih medija u BiH.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih novina“, poručila je da je važno da tražimo načine kako da se izborimo sa procesima koji su u toku.

„Medijska zajednica u Banjaluci je zaista bila jaka u posljednjih šest-sedam mjeseci, bez obzira na bilo kakve razlike. Imali smo skupinu medija, aktivista i pravnika koji su sa nama prošli cijeli ovaj proces i koji su još sa nama“, rekla je Gojković Arbutina i dodala da je u roku od mjesec podneseno šest krivičnih prijava.

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica „Oslobođenja“, istakla je da na kraju mi zapravo treba da podvučemo crtu i kažemo da smo bitku sa politikom u ovoj zemlji davno izgubili.

„Izgubili smo bitku onoga časa kada smo pristali na to da na neki način toleriramo ponašanje ovdašnjih političara, koje je bahato, arogantno. Radi se o tome da smo davno pristali na to da se oni ponašaju onako kako to, možda najeklatantnije, čini Milorad Dodik. Ali, nažalost, Dodik je dio iste priče. Dodik je dio onih spojenih posuda koje postoje“, poručila je Selimbegovićeva.

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala Buka, istakao je da ovo nije samo pravni problem, već egzistencijalni problem za novinare i novinarke.

Na konferenciji je premijerno predstavljena analiza o uticaju kriminalizacije klevete na slobodu izražavanja u BiH, koju je za potrebe projekta izradila advokatica Jovana Kisin Zagajac.
„Moja glavna kritika od momenta objavljenog Nacrta zakona jeste da zakonodavac nije dovoljno precizno regulisao i objasnio šta je u stvari zabranjeno ponašanje. To smo amandmanima uspjeli da ispravimo kada je u pitanju kleveta. Međutim, iako su svi fokusirani na klevetu, u ovim usvojenim izmjenama i dopunima KZ-a krije se još jedno opasnije krivično djelo, a to je iznošenje porodičnih i ličnih prilika koje zaista može da inkriminiše bilo koga od vas, čak i ukoliko pišete i objavite istinit sadržaj“, upozorila je Kisin Zagajac.
Na konferenciji su doneseni zaključci o hitnim i neophodnim koracima koji će biti preduzeti u narednom periodu.

Između ostalog, biće zakazana vanredna sjednica Skupštine Savjeta za štampu i online medije u BiH zbog aktuelne situacije, a smjernice će biti objavljene na zvaničnoj stranici Savjeta za štampu i podijeljene svim medijima, saopšteno je iz Savjeta za štampu i online medije u BiH.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име