Novinari ušli u klanice gdje se sprema meso za EU i zabilježili jezive scene ( uznemirujući video)

Datum:

Share post:

Tajno napravljeni snimci na kojima se vidi kako se veoma bolesne krave krijumčare u jednu poljsku klanicu i prodaju uz malu ili nikakvu veterinarsku inspekciju izazvali su paniku povodom standarda u državi koja je jedan od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji.

Na tajnim snimcima u klanici u centralnom poljskom regionu Mazovija vide se krave toliko bolesne da ih praktično iznose sa kamiona i vuku do mesare.

Klanje bolesnih krava se, sudeći po snimku, dešava tokom noći bez nadzora veterinara, što predstavlja žestoko kršenje standarda, navodi britanski “Gardijan”.

Na snimku se takođe vidi kako zaposleni u klanici uklanjaju sve dokaze koji ukazuju da su krave bile bolesne. Eksperti koji su pogledali snimak kazali su da to pokreće mogućnost značajnih rizika po zdravlje, i pozvali su poljsku vladu da odmah djeluje i obavijesti sve ostale evropske države.

TESTNA REKLAMA

Kris Eliot, profesor bezbjednosti hrane na Univerzitetu u Belfastu i osnivač Instituta za globalnu bezbjednost hrane, koji je predvodio nezavisnu vladinu istragu nakon skandala sa konjskim mesom 2013. u Velikoj Britaniji, rekao je za “Gardijan” da ukoliko ima dokaza da je sve ovo meso ili dio njega napustilo Poljsku, onda postoji potencijal za aktiviranje evropske bezbjednosne uzbune, a morale bi biti uključene mnoge regulatorne agencije, a vjerovatno i policijske snage širom Evrope.

Prema zvaničnim podacima, Poljska je tokom 2017. izvezla junetine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Novinari “Supervizjera”, poljskog istraživačkog televizijskog programa koji se emituje na kanalu TVN24, infiltrirali su se u poljsku klanicu krajem prošle godine. Novinar Patrik Ščepaniak je u klanici radio tajno skoro tri nedjelje. On je rekao da bi zaposleni meso, umjesto da ga daju na veterinarsku provjeru, prosto obilježe kao bezbjedno za ljudsku konzumaciju.

– Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako što bih nožem ostrugao trule dijelove – rekao je Ščepaniak.

Tokom tri noći dežurstva u klanici, novinar je izbrojao ukupno 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle da stoje. Veterinar bi se pojavio narednog jutra i potpisao sertifikate, a da prethodno nije pregledao meso.

Kada meso jednom dobije sertifikat da je bezbjedno za ljudsku konzumaciju, ono ne prolazi provjere prije nego što ga pošalju snabdjevačima ili potrošačima, uključujući i one u drugim državama. Oko 80 odsto junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjeno je za izvoz.

Ovo nije prva poljska klanica koja je optužena za obradu mesa bolesnih krava. U decembru, vlasnik klanice u centralnoj Poljskoj osuđen je na zatvorsku kaznu zbog toga što je sprovodio sličnu djelatnost. Tužioci takođe sprovode istragu o jednoj klanici na istoku Poljske, podsjeća britanski list.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...