Nove mjere u Srpskoj: EVO KOME JE DOZVOLJEN RAD 

Datum:

Share post:

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj koje podrazumijevaju zabranu javnih okupljanja i rada ugostiteljskh objekata, fitnes centara, bazena, velnes i spa centara, dječijih igraonica, privatnih stomatoloških ambulanti, fizerskih i kozmetičkih salona i priređivača igara na sreću od danas do 13. aprila.

Odlukom Štaba u istom periodu je zabranjen i rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninzi i organizovanje takmičenja za sportiste svih kategorija, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Do 13. aprila 2020. godine ograničen je rad u periodu od 7.00 do 18.00 časova trgovinama na veliko, trgovinama prehrane i robe široke potrošnje, trgovinama stočne hrane, subjektima koji proizvode hljeb, peciva, svježu tjestenine i kolača isključivo za prodaju njihovih proizvoda, te subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti.

Uz isto ograničenje dozvoljen je rad javnim kuhinjama putem šaltera, odnosno bez usluživanja u objektima, te apotekama i poljoprivrednim apotekama.

U trgovačkim centrima od 7.00 do 18.00 časova mogu raditi samo trgovine prehrane, odnosno robe široke potrošnje, apoteke, poljoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto-dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramikom i trgovine boja i lakova.

Isto ograničenje se odnosi i na dijelove benzinskih pumpi i plinskih pumpnih stanica u kojima je smješten prodajni objekat, a vremensko ograničenje se ne odnosi na prodaja goriva i drugih naftnih derivata, te plina.

Republički štab za vanredne situacije je do 13. aprila ograničio rad u periodu od 7.00 do 15.00 časova trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto-dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramikom, bojama i lakovima, te tržnicama na veliko, tržnicama na malo i stočnim pijacama.

Svim drugim trgovinama, kako je navedeno u saopštenju, u potpunosti je zabranjen rad.

Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu koji raspolaže smještajom mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju uslugu smještaja.

"Svi subjekti moraju organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja Kovid-19 bolesti na radnom mjestu", navedeno je u saopštenju.

Štab je naredio da u svim organizacionim jedinicama republičkih organa uprave i organa jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koji vrše javna ovlaštenja rad bude organizovan sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, a da ostali radnici budu upućeni na rad od kuće.

"Na ulazu u sve službene prostorije navedenih organa u kojima pružaju usluge građanima mora biti ograničen broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u njima, te onemogućiti zadržavanje i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru. Potrebno je održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje jednog metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene", navedeno je u zaključku Štaba.

Nadzor nad sprovođenjem zaključka sprovodiće Republička uprava za inspekcijske poslove i Komunalna policija.

Republički štab za varedne situacije zaključio je da jedinice lokalne samouprave moraju usaglasiti svoje akte sa ovim zaključkom, a na raspolaganju im je mogućnost da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji donesu i restriktivnije mjere.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja moraju, u slučaju donošenja akta ili izmjena u načinu rada, dostaviti izvještaj o tome Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije.

Sve naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije među kojima su i one o obustavljanju programa za djecu u godini pred polazak u školu, rada škola, fakulteta i ustanova studentskog standarda, đačkih domova i naredbi kojima je određena kućna izolacija ostaju u primjeni.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...