NOVA KNJIGA Tihomira Nestorovića – PRIČE O BOŽJACIMA (foto)

Datum:

Share post:

U izdanju zvorničke „Eurografike“ iz štampe je izašla zbirka proze kiževnika Tihomira Nestorovića pod nazivom „Dukati Paje Zlojutra“. Riječ je o pričama o božjacima, ljudima koji su nepravedno gurnuti na marginu života, pa je ova najnovija Nestorovićeva knjiga ram je za zavičajnu sliku svekolikog života u Semberiji, ravnici između dvije velike rijeke Save i Drine, ali i iz susjednih krajeva – zvorničkog Podrinja. Mačve i Srema, te sa obronaka Majevice, Gučeva, Cera i Fruške gore Tihomiru Nestoroviću.

Kao piscu koji preslikava život u literaturu, takvo bogom dato podneblje omogućava da ljude, pejzaže, nebo, vodu, ptice, vjetar, jutra, sutone i omaju koju na rijeci stvaraju veliki točkovi lađa, vjerno pretoči u prozu da sve to i još štošta drugo, prikaže čitaocu i da mu tako uputi poruku sa duboko humanom idejom.

To je prostor u kome se autor lagodno i sigurno osjeća, pa zato i može iz njega za svoju prozu uzeti često poznate, stvarne likove, najčešće svoje savremenike, ali i one iz kolektivnog sjećanja svojih ravničara. Oni su istiniti junaci koji u Nestorovićevim pričama, razumljivo, imaju svoje dvojnike. To je čitava galerija likova: lađara, domaćina, ratara, alasa, čobana, željezničara, žandarma, političara, oficira, kafedžija, nadničara, otmjenih dama, uspaljenica, nahoda, goniča stoke, čamdžija, plećatih bundžija, nemilosrdnih gazda i mnogih drugih – svih i svakakvih koji tu žive, postoje, opstaju, dolaze i odlaze.

– Uz mnoge priče o tim i takvim ljudima, lako se može primijetiti, da je i sam autor uspavljivan i uljuljkivan dok je, uz petrolejku i pucketanje vatre, slušao starije kako kazuju o božjacima, pa je tako, prvo iz dječijeg i mladalačkog, a kasnije iz zrelog i jasnog, ali iz svog vlastitog ugla i poimanja, pamtio te kaže, pa ih pretakao u prozu. I ovoga puta Nestorović je odabrao da uđu u priču oni njegovi zemljaci koji se po mnogo čemu izdvajaju i razlikuju od drugih, pa su zato i zaslužili da budu upamćeni. Kao pisac on nastavlja svoju literarnu borbu sa vremenom i zaboravom. To su ljudi duše tankoćutne, nepravedno gurnuti na marginu života i uvijek sa latentnim sudarom sa, često po njih, surovom stvarnošću, rekao je o najnovijoj knjizi proze Tihomira Nestorovića recenzent  Milutin.Vidović.

Prije Nestorovića u srpskoj književnosti o božjacima pisao je Borisav Stanković  u zbirci „Božji ljudi“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com             

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...