NLB banka i resorno ministarstvo – Podrška organskim proizvođačima u RS

Datum:

Share post:

NBL banka Banjaluka danas je potpisala ugovor o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kojim su zagarantovani povoljniji uslovi organskim proizvođačima u Srpskoj.

NLB Banka Banjaluka započela je niz aktivnosti u cilju implementacije održivosti u sve segmente svog poslovanja, a u smjeru razvoja svijesti o potrebi očuvanja životne sredine. 

Kako je kazao Goran Babić, predsjednik NLB banke, redovno rade na podržavanju lokalnih zajednica, što je ovim ugovorom i formalizovano.

Prema njegovim riječima, žele lokalnim privrednicima, te svim organskim proizvođačima pružiti financijsku podršku kroz posebne kreditne linije.

TESTNA REKLAMA

„Radimo na posebnim kreditnim linijama koje će biti dostupne i okrenute prema održivom razvoju“, kazao je Babić.

Dodaje da potpisivanjem ovog ugovora žele pružiti priliku i razvoju svijesti kod mladih, na čemu će dodatno raditi kroz edukaciju o značaju zaštite životne sredine.

„Živimo u zdravoj Srpskoj, gdje je priroda očuvana, a radićemo da tako i ostane“, zaključuje Babić.

Kako je kazao Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ugovorom su dogovorene aktivnosti na zajedničkoj podršci i promociji organske proizvodnje u Republici Srpskoj.

„U sistemu organske poljoprivrede 2018. godine imali smo dvadesetak proizvođača, a danas ih imamo blizu 70. Pored toga imamo više od 1.500 hektara pod organskom proizvodnjom. To dovoljno govori u kakvom je zamahu taj sektor i nećemo stati na ovom što smo do sada uradili“, rekao je Pašalić.

On je dodao da organski proizvodi mogu naći svoje tržište u Republici Srpskoj, ali i van njenih granica.

„Imamo dovoljno zemljišta koje nije preopterećeno pesticidima, te pozivamo naše proizvođače koji se bave konvencijalnom proizvodnjom da pređu na organsku“, kaže Pašalić.

Najavio je da će u Banjaluci ubrzo biti otvorena prva prodavnica  organskih proizvoda koja će omogućiti građanima da na jednom mjestu mogu kupiti sertifikovne organske proizvode.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor:

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...