Njemačka opozicija traži odlazak Šmita iz BiH

Datum:

Share post:

Prijedlog rezolucije o Zapadnom Balkanu, koji je najjača opoziciona stranka u Njemačkoj (AfD) podnijela Bundestagu, predstavlja znak da bi u skoroj budućnosti moglo da dođe do promjena u politici najmoćnije države EU prema BiH, tvrde analitičari.

Naime, u rezoluciji koju je AfD podnio na usvajanje njemačkom parlamentu, a koja je ovih dana “procurila” u javnost, traži se radikalan zaokret u odnosu Njemačke prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH. Između ostalog, od njemačke vlade traži se zalaganje za ukidanje OHR, stvaranje hrvatskog entiteta, pored bošnjačkog i Republike Srpske, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, saradnja Njemačke sa vlastima u BiH u borbi za suzbijanje prijetnji od terorizma i islamskog radikalizma

Ukidanje OHR

– Zapadni Balkan je geopolitički nestabilan dio Evrope. Nedostatak ekonomske perspektive, postojanje kriminalnih i narko bandi, terorizam i etno-kulturni sukobi muče BiH, kao i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i pseudodržavu Kosovo – konstatuje se u prijedlogu rezolucije poslanika AfD njemačkom Bundestagu, koja nosi naziv “Stabilnost i bezbjednost za zapadni Balkan”.

Tu se, takođe, navodi i to da je proširenje EU na države Zapadnog Balkana “nerealno”, kao i da treba težiti “privilegovanom partnerstvu, po modelu Švajcarske i Norveške”. Međutim, najoštrije kritike izrečene su na račun Kancelarije visokog predstavnika, kao i učešća stranih sudija u radu Ustavnog suda BiH.

TESTNA REKLAMA

– Zajedno sa našim partnerima na nivou UN treba se zalagati za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika kako bi BiH mogla odlučivati slobodno i suvereno, bez spoljnog miješanja o svom unutrašnjem poretku i razvoju, kao i vršiti pritisak na bošnjačke političke predstavnike da dozvole stranim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Ustavnom sudu BiH da budu zamijenjeni sudijama, državljanima BiH – navodi se u dokumentu.

Iako nije realno da navedena rezolucija dobije podršku parlamentarne većine u Bundestagu, postoje mišljenja iz same Njemačke da bi u budućnosti, ukoliko se nastavi ekonomska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini, kao i dodatni priliv migranata u tu zemlju, desničarski AfD mogao ojačati do sljedećih izbora i promijeniti odnos snaga u njemačkom parlamentu.

Bez potcjenjivanja

Tako je ugledni njemački politikolog Manes Vajskirher još prije nekoliko mjeseci za Dojče vele ocijenio da bi “neka nova tema mogla da srednjoročno ponovo ojača AfD”.

– To je, na primjer, promjena javnog mnjenja o ratnim izbjeglicama iz Ukrajine ili dugoročni ekonomski problemi – ocijenio je Vajskirher.

Politički analitičar Pejo Gašparević za Srpskainfo kaže da prijedlog rezolucije koju je AfD podnio na usvajanje Bundestagu “nikako ne treba potcjenjivati”, iako se ta stranka nalazi u opoziciji.

FOTO: TELEVIZIJA JADRAN/SCREENSHOT
FOTO: TELEVIZIJA JADRAN/SCREENSHOT

– Prije svega bih rekao da AfD to radi kako bi se još više afirmisali na njemačkoj političkoj sceni i pokušali da dalje jačaju u Bundestagu. Osim toga, treba imati u vidu i to da je Njemačka useljenička država, u koju dolaze ljudi iz svih dijelova Evrope i svijeta, zbog čega njihova priča ima upotrebu za unutrašnje prilike. AfD priča o BiH, a indirektno cilja na situaciju u Njemačkoj – kaže Gašparević.

On, takođe, ističe da je sam prijedlog rezolucije s navedenim sadržajem, gdje se traži radikalan zaokret u spoljnoj politici prema zapadnom Balkanu te redifinisanje unutrašnjih odnosa u BiH, potpuna novost.

– Takve inicijative svakako treba primiti k znanju. One jesu novost na političkoj sceni u smislu toga da se na jedan otvoren način govori o potrebi rješavanja situacije u BiH – ističe Gašparević.

ODNOS PREMA KOSOVU

U prijedlogu rezolucije koju su poslanici AfD podnijeli njemačkom parlamentu takođe se traži i zaokret u politici Berlina prema takozvanom nezavisnom Kosovu, kojeg poslanici te partije u Bundestagu nazivaju “propalim multikulturalnim eksperimentom”. – Da bi se uspostavio mir na Kosovu, moraju se kratkoročno ojačati prava srpske manjine i prenijeti izvršna ovlašćenja na asocijaciju srpskih zajednica na sjeveru Kosova naseljenog Srbima – navodi se u prijedlogu rezolucije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...

Odbojkašice bijeljinskog Radnika ubjedljive protiv trebinjki

12. kolo Prve lige: ŽOK Radnik - ŽOK Leotar 3:1 Ana Zekić i drugarice uspješnije od Trebinjki u izvanrednoj...