NIŠTA NI OVE GODINE: U budžetu nije planiran novac za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI

Datum:

Share post:

U budžetu Republike Srpske za 2023. godinu nisu predviđena sredstva za stambeno zbrinjavanje  porodica poginulih boraca i RVI, pa je ostalo nepoznato kada će biti isplaćena sredstva za stambeno zbrinjavanje onih koji su se prijavili na poziv još 2019. godine.

Tvrdi ovo poslanika SDS Milana Kasapovića, koji je na sjednici parlamenta Srpske u martu ove godine pitao Vladu Srpske kada će biti isplaćena sredstva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI dodijeljena po javnom pozivu iz 2019. godine?

Milan Kasapović
FOTO: SDS

U odgovoru koji mu je dostavilo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske navodi se da u budžetu za 2023. godinu nisu predviđena sredstva za stambeno zbrinjavanje.

Dodaje se da prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske sa posebne sjednice od 9. marta 2022. godine, postoji “obaveza Vlade Republike Srpske da obezbijedi sredstva u budžetu ili da kreditnim sredstvima završi stambeno zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca koji ispunjavaju uslove za stambeno zbrinjavanje, a u prioritetu obezbijedi nepovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje“.

JOŠ NIJE RIJEŠENO stambeno zbrinjavanje po pozivu iz 2019. godine (foto)

– Prema uredbi o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, podnošenje zahtjeva  za stambeno zbrinjavanje vrši se na osnovu javnog poziva za stambeno zbrinjavanje koji raspisuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite – naveo je ministar Danijel Egić u odgovoru poslaniku Kasapoviću.

Danijel Egić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodao je da prema podacima dobijenim iz jedinica lokalne samouprave, koje su nadležne za sprovođenje postupka po zahtjevima osoba koje su se prijavile na javni poziv iz 2019/2020 godine, za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i porodica poginulih boraca, podneseno je 4.362 zahtjeva, od kojih je za dodjelu nepovratnih novčanih sredstva 2.963, a za stambene jedinice 1.345 zahtjeva.

Ministar Egić napominje da je u periodu od 1999. do 2020. godine, stambeno zbrinuto 8.281 korisnik iz navedenih kategorija i to dodjelom stambene jedinice 3.360 korisnika, a dodjelom nepovratnih novčanih sredstava 4.921 korisnik, za šta je utrošeno 150.328.802 KM.

Kasapović u izjavi za Srpskainfo ističe da je iz odgovora ministra Egića jasno da će i ove godine porodice koje su prijavile na javni poziv 2019. godine ostati uskraćene za navedena novčana sredstva.

– Tih sredstava nema. Sumnjam da će ona biti obezbjeđena ove godine. Ta sredstva su već trebala biti obezbjeđena da je bilo iskrene volje da se to riješi. Uvjeren sam da od toga nema ništa ni ove godine zbog teške finansijske situacije u Srpskoj zbog svih ovih obaveza, odnosno kredita koji dolaze na naplatu. Iz odgovora se vidi da sredstva nisu planirana. Nisam uvjeren da će Vlada u toku ove godine naći neka dodatna sredstva da se to ispalti. Volio bih da me demantuju ali skeptičan sam – ističe Kasapović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...