Ove godine navršilo se 100 godina kako se u Bijeljini 29 aprila 1924g. sembercima obratio Nikola Pašić (jedan od osnivača Radikalne stranke)-ostaće čuven po izjavi koja je manje više i danas potpuno istog značenja u političkom životu “ZAKONI SU ZA PROTIVNICI“

Pre sto godina (i neki mesec još) – 1924. godina sa balkona Gradske kuće u Bijeljini govorio je Nikola Pašić, tada predsednik Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali mnogo veće zvanje od toga sigurno je: Veliki majstor balkanske politike.

Vodio je državu i stranku u uglavnom komplikovanom vremenu i okruženju, može da mu se zameri što-šta, ali veština kojom se bavio politikom 48 godina je fantastična. Teško da bi takav način vođenja politike prošao u nekoj državi koja je imala zreliji politički sistem, ali niti je Srbija bila Engleska, niti je Kraljevina SHS bila Velika Britanija.

Jednom je sa francuskim novinarom razgovarao o osetljivim pitanjima i stvarima koje su mogle izazvati politički skandal u Evropi.

Odgovarajući na pitanja o svom privatnom životu, Baja je nonšalantno izgovorio pogrešno ime svoje supruge. Pašićeva svita bila je, malo je reći, iznenađena. Njihove upitne poglede Baja je smirio odmah po odlasku novinara:

– Pa, kad sutra izbije skandal, ja ću da kažem kako je štampa sve izmislila – evo, novinar ne zna ni kako mi se žena zove!

Prilikom jednog zasedanja skupštine, iznerviran tokom debate Pašić je iskoristio izvesne neprikladne reči za skupštinskom govornicom, na šta je jedan poslanik glasno protestvovao:

– Ovako nešto Gledston (tadašnji predsednik engleskog parlamenta) nikad ne bi rekao u skupštini!

Čitava skupština je pogledala u Pašića iščekujući odgovor, ali Baja se nije dao zbuniti:

– Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledston!

Malo je reći da mu je sin Rada bio bitanga, ali balkanski očevi su uglavnom popustljivi prema problematičnim sinovima, pa je Pašić tolerisao sve gluposti koje mu je sin pravio (sreća pa nije mogao znati da će Rada prodati bronzanu bistu sa njegovog groba).

S druge strane Pašić je bio prilično škrt sa novcem i čuven po neostavljanju bakšiša konobarima. Jednom mu je konobar prebacio:

– Gospodine Pašiću, Vaš sin Rada uvek ostavlja bakšiš.

– Lako je njemu kad mu je otac predsednik Vlade. Moj otac je bio pekar.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име