Nije produžen boravak za 70 monaha, sveštenika i njihovih porodica

Datum:

Share post:

U saopštenju se ističe da ne postoji nijedan pravno valjan razlog, niti obrazloženje za nastavak progona sveštenstva i monaštva.

„Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da i dalje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što je svuda u svijetu, uredno odobrava privremeni boravak sveštenstvu i monaštvu“, navodi se u saopštenju nakon redovnog godišnjeg sabranja sveštenstva i monaštva Mitropolije održanog u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Posebna pažnja na godišnjem sabranju posvećena je daljoj misiji i položaju Mitropolije i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„I pored brojnih neriješenih pitanja i problema, širom Crne Gore se na svakom koraku uočava nesporna privrženost vjernog pravoslavnog naroda svojoj Crkvi, a tu činjenicu već godinama konstatuju i relevantne institucije koje ispituju javno mišljenje“, navodi se u saopštenju.

TESTNA REKLAMA

Iz Mitropolije upozoravaju da su u protekloj godini vještački izazivane i podsticane podjele i da „opasni i opaki duh bratoubilaštva i dalje postoji u Crnoj Gori“.

„U tom smislu, dužni smo da, i pored postojanja brojnih razlika, u ove dane pred proslavu Rođenja Hristovog pozovemo sve na obnovu bratske ljubavi, praštanje i pomirenje uz poštivanje svačijeg prava na slobodu mišljenja i izražavanja“, ističe se u saopštenju.

U Mitropoliji kažu da je pitanjem izrade i donošenja zakona o pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica manipulisano i tokom ove godine, čime je nastavljena anticrkvena kampanja koja, „u manjoj ili većoj mjeri, putem pojedinih medija traje od 1945. godine“.

„U tom smislu, pokretane su čak i inicijative kojima je, protivno pravnom poretku, traženo oduzimanje imovine Crkve“, dodaje se u saopštenju.

Iz Mitropolije upozoravaju da više zabrinjava gotovo prekinuta komunikacija nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava sa Mitropolijom u pogledu neotuđivog prava predstavnika Crkve da, kao i svaki drugi subjekt, učestvuje u pripremi Nacrta zakona.

Mitropolija ukazuje da je neophodno da Crna Gora dobije kvalitetan, civilizovan i međunarodno-pravno validan zakon kojim će se urediti način ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravni položaj Crkve i vjerskih zajednica.

U saopštenju se ističe da je neophodno i da svi odgovorni društveni subjekti, a posebno nosioci državne vlasti, posebnu pažnju posvete moralnoj obnovi savremenog čovjeka, a naročito ugrožene omladine i gotovo razorene porodice.

„Od posebne je važnosti da državni organi što prije uključe sve relevantne društvene subjekte kako bi se zaustavio demografski i moralni sunovrat društva“, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

​Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...

SAVO MILOŠEVIĆ novi trener Partizana

Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević vratio se na klupu Partizana, objavili su mediji u Srbiji. Nakon eliminacije u kvalifikacijama...