NIJE IM SE SVIDJELA DODIKOVA ODLUKA Komšiću i Džaferoviću smeta zastava Republike Srpske

Datum:

Share post:

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su postavljanja zastave Republike Srpske prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

– Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima BiH učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi BiH – piše u zajedničkom saopštenju za javnost Komšića i Džaferovića.

S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva BiH akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u BiH prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi BiH.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov kabinet svjesno su ignorisali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu Republike Srpske RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi BiH – navodi se u saopštenju.

TESTNA REKLAMA

Komšić i Džaferović su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti preduzete sve pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, piše Klix.

– Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva BiH – piše u saopštenju.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...

Milan Petrović (SDS) novi potpredsjednik NS RS

Na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske  jedno od podpredsjedničkih mjesta NS RS pripada najvećoj opozicionoj...

BROD, JEREMIĆ SPS: Hvala prijateljima iz Japana

Direktor Doma zdravlja Brod Igor Jeremić zahvalio je Vladi Japana na donaciji za nabavku rentgen uređaja za potrebe...